petak, 30. siječnja 2015.

VESNA BALENOVIĆ; NAJ OSOBA 2014 GODINE |

VESNA BALENOVIĆ; NAJ OSOBA 2014 GODINE |



VESNA BALENOVIĆ; NAJ OSOBA 2014 GODINE

Od velikog broja osoba koje su na ovaj ili onaj način obilježile svojim djelima 2014 godinu svakako  je najistaknutija, najpoznatija zviždačica u Hrvatskoj  – predsjednica Udruge Zviždač, gdja Vesna Balenović.  Njeno svjedočenje o proživljenim traumama, nedavno objavljeno na HRT dotaklo je brojna srca.  Nije bilo čovjeka koji se u tom trenutku nije zapitao; „Bože, zar je moguće da ova žena još uvijek ima tako snažan duh, snagu i volju za borbu protiv kriminala i korupcije, da nije slomljena?“
Svatko tko osobno upozna ovu osobu jedinstvenog duha, shvatiti će da iza vanjskog čvrstog dijela koji joj daje snagu da se bori, i da odrazom čvrstine koji pokazuje prema svijetu ne dozvoli da ju lome, unutar nje nalaze se brojne emocije.  Te emocije ne dozvoljavaju joj da odbije  osobe koje joj se obrate za pomoć. Mobingirani, otpušteni, obespravljeni građani Lijepe naše hvatajući se za posljednju slamku spasa svakodnevno okreću telefonski  broj Udruge Zviždač traćeći savjet, podršku pomoć.
Preko 150 ljudi ova je čvrsta žena vratila na njihova radna mjesta, zaštitila ih i pomogla im ne samo da rade i dobiju plaću, već i da sačuvaju obitelj  i dom. To nije samo očuvanje radnog mjesta, to je temeljeni uvjet  za očuvanje hrvatske obitelji i hrvatskog ognjišta jer bez radnog mjesta, bez plaće sve drugo je samo pusta želja. No nije  Vesna pomogla samo mobingiranima i otpuštenim zviždačima i radnicima, pomogla je i drugima bezrazložno proganjanim zviždačima koji su se jednostavno našli na putu moćnicima. Na žalost, uz svu  sposobnost, snagu, iskustvo drugima je mogla i željela pomoći, sebi na žalost nije.
Vesna Balenović je, nakon prvog zviždača u Ini  Stjepana Đurekovića koji je na žalost ubijen,  drugi zviždač koja je javnosti otkrila „bolesno stanje“ u Ini, ali  i prva žena koja je iskazala neizmjernu hrabrost i čvrstinu kad je u pitanju razotkrivanje kriminalnih radnji podnoseći još 2004 godine prvu kaznenu prijavu protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.
Radeći na radnom mjestu specijalist za ekonomske poslove direktora Službe logistike i transporta  imala je neposredan uvid u prijevoz nafte i  kretanje cisterni. Ubrzo je shvatila  da se  prijevozom nafte zapravo  radi o brojnim manipulacijama kojima se Ina oštećuje za znatna financijska sredstva. Svojim radom je u samo godinu dana uštedjela Ini 28.000.000,00 kn, pa je zahvaljujući zalaganjupromovirana na mjesto voditeljice ekspertnog tima. Dodatno je razotkrivanjem kriminalnih radnji na koje je ukazivala,  mogla INI uštedjeti još  na desetine milijardi kuna, da joj je to bilo omogućeno.
Ova hrabra i odana žena najprije je osobno došla predsjedniku Nadzornog odbora INE  Slavku Liniću,  da ga  bez medija i javnosti, osobno upozori na sve nepravilnosti i kriminal, sve u želji da zaštiti Inu i da se unutar kuće u kojoj je zaposlena  srede svi uočeni problemi. Ubrzo je u svojem uredu počela pronalaziti pisma A4 formata sadržaja „Čuvaj preostale dvoje djece, znaš da ti je sin poginuo! Čuvaj se mraka, nemoj hodati  po mraku!“
Preko telefona je također dobivala direktne prijetnje; „Imaš lijepu kćerkicu, čuvaj je!  Kćerkica je tada imala samo 9 godina. 
Nakon neuspjelog razgovora sa najodgovornijim osobama u Ini, i nakon svih prijetnji koje je mjesecima dobivala a koje su u njezin život unijele strah i nemir za najbliže i najvoljenije članove obitelji, Vesna  Balenović bila je prisiljena podići  kaznene prijave,  detaljno obrazloživši način kako se pljačkalo u Ini, a prijavila je i upućene joj prijetnje.  Nakon što su te kaznene prijave odbačene, s vjerom u pravdu i istinu,  podnijela je i  kaznenu prijavu i protiv glavnog državnog odvjetnika Mladena  Bajića.  Do sada je prošla sve institucije, uključujući i Europski sud u Strasbourgu, ali još uvijek nije odustala od bitke za pravdu.
VESNA BALENOVIĆ - KAZNENA PRIJAVA
Na žalost,  borba bez radnog mjesta, bez plaće, s dvoje male djece iziskavala je i velika financijska sredstva. Da bi se pred hrvatskim pravosudnim aparatom dokazalo svoje pravo, čovjek najprije mora biti imućan. Odvjetnici, sudske pristojbe, hodošašćenja na sudske rasprave koštaju gomile novca.  Vesna Balenović  morala je biti prisutna na više od 120 održanih sudskih rasprava, što u radnom sporu zbog uručenog joj otkaza, a što zbog tužbe za klevete kojima su je tužile odgovorne osobe u Ini a to je iziskivalo jako puno novca.
Ni taj, za nekog nepremostivi problem Vesnu nije slomio niti spriječio da se bori. Prodala je nekretnine koje je naslijedila od svojih roditelja, s djecom se preselila u podstanarstvo, i od imućne, čvrste, hrabre, elegantne i sposobne  žene pretvorila se u osiromašenu ali hrabru lavicu.  Ženu koja će sve učiniti da ustraje u pravdi, da sačuva svoju čast i dostojanstvo, da zaštiti svoju obitelj i svoju djecu.  Mogla je Vesna zahvaljujući svojoj elokventnosti i sposobnosti, ponajviše stručnosti zaposliti se u nekoj drugoj tvrtki, da je to bilo moguće. Trgovanjem utjecajem, zatvorili su joj sva vrata, jer zatvorena vrata  do radnog mjesta značili su i prazne džepove. A prazni džep za zviždača znači i poraz stoga su oni koje je prozvala učinili sve da se ona nigdje ne može zaposliti.
Lomili su je sa svih strana.  Ni malo se ne suzdržavajući od toga što je Vesna ipak žena, što su njezine snage naizgled slabije  od nekog muškarca,  pritiscima i podvalama čeličili su je do pravog prekaljenog i sjajnog čelika.  Vesna je postala pravi dragulj koji sjaji u ovoj pravosudnoj i korumpiranoj kaljuži zemlje u kojoj živimo.  Svojim sjajom ukazuje put  svima koji se bore protiv korupcije  svojim djelom ih uvjerivši  da se vrijedi boriti, da se ne smije posustati. Ona je moralna vertikala, osoba koju se uvijek može po svemu svrstati na čelo svake bitke. Jer Vesna je  i danas, baš kao i prije dvanaest godina jednako nesalomljiva, i odlučna da ustraje do kraja u svojim bitkama.
VESNA BALENOVIĆ I TURUDIĆ
2011 godine Vesna je moralno pobijedila. Nakon teških borbi za svoje zdravlje, kada su je hrvatski liječnici proglasili teško bolesnom, i zdravoj joj prepisali kemoterapiju,  i nakon što je i tu borbu prebrodila na zadovoljstvo svih onih 150 jadnih, potlačenih, obespravljenih i otpuštenih sa njihovih radnih mjesta kojima je pomogla da ih se vrati na posao, Vesna je ponovno zatražila da se odlučuje o njezinoj kaznenoj prijavi.  „Da, kaznena prijava Vesne Balenović ima osnove, u INI je bilo kriminala“ napisao je konačno glavni državni odvjetnik u svojem očitovanju.
Na žalost, u vrijeme kada je Mladen Bajić priznao da u INI ima kriminala, o tom kriminalu su pjevali već i „vrapci na krovu“. Premijer RH uhićen je,  mnogi drugi su prozvani,  zna se za manipulacije sa prodajom dionicama iz braniteljskih udjela, zna se za puno toga, ali svi su ustrajni da se Vesna Balenović na svoje radno mjesto ne može vratiti. Svi koji znaju njezinu priču, znaju i da se može vratiti, kada bi bilo pravde u INI, ali da ju ne žele i ne smiju vratiti. Jer Vesna  Balenović je ona Božica pravde koja u svojoj ruci drži mač kojim upravlja po pravednosti koju nosi u svojim genima. Svakom prema zasluzi. Ne libi se prozvati niti najveće moćnike ove države ukoliko ima osnove da ih se prozove. Zato su Vesni Balenović zatvorena vrata INE.
U otkazu ugovora o radu koji su joj uručili napisali su; „Otkazuje se radni odnos Vesni Balenović jer je svojim istupom u javnosti i medijima, narušila ugled INE u Hrvatskoj i svijetu!“  Bivši premijer Ivo Sanader koji je  doista ne samo narušio ugled INE u Hrvatskoj i svijetu, kao i svi oni koji su odgovorni za prodaju INE Mol-u  nisu pretrpjeli toliko muka i patnje koliko ih je pretrpjela Vesna Balenović. Bivši premijer i u Remetincu dobivao je svoju saborsku plaću, dok  je Vesni bilo uskraćeno njezino osnovno, Ustavom zajamčeno pravo na rad.
vesna balenović 1
No poput ostalih patnika, opisanih u kršćanskim knjigama i u Bibliji, još od najranijeg kršćanskog doba, Vesna Balenović i dalje živi.  Vesna Balenović živi, zdravog duha,  bez predaje i bez pokoravanja trulom, koruptivnom, kriminalnom i dobro organiziranom društvu koji dobro uhodanim udbaškim metodama zataškava i guši svaki krik pravde.
Zato je Vesna Balanović NAJ OSOBA 2014 godine.I to ne samo 2014 godine, već i svih godina prije 2014 godine, od dana kada je otkrila kriminal u INI, i nije o njemu šutjela, po cijenu vlastitog života i  egzistencije. Zato Vesna Balenović ima onaj korak, gard i izraz na licu na kojem joj mnogi zavide – nedokučivi osmijeh i gard ponosa.   Koji joj nitko – pa ni koruptivno-kriminalna pravosudna stoglava hobotnica  NIKAD NEĆE MOĆI ODUZETI.
hazud.hr

Nema komentara:

Objavi komentar