petak, 30. siječnja 2015.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE! VISOKE ODJETNIČKE TARIFE RAZLOG SU ZA STOTINE TISUĆA OVRHA U RH |

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE! VISOKE ODJETNIČKE TARIFE RAZLOG SU ZA STOTINE TISUĆA OVRHA U RH |



Tko će odgovarati za nebulozne ovrhe

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE! VISOKE ODJETNIČKE TARIFE RAZLOG SU ZA STOTINE TISUĆA OVRHA U RH

Premijer Milanović je javno pozvao građane da mu ponude savjete kako pomoći stotinama  tisuća nesretnih građana koji su pod ovrhama, a on će ih razmotriti. Naša Udruga već godinama upozorava da su odvjetničke tarife u Hrvatskoj nekoliko puta više od odvjetničkih tarifa u bogatoj Njemačkoj i drugim europskim zemljama.
Za pretpostaviti je da je najveći dio tražbina koje su predmet više stotina tisuća ovrha u Hrvatskoj upravo odvjetnički troškovi koji su u Hrvatskoj neprimjereno visoki i predstavljaju organiziranu pljačku koju zakonodavac već više od 20 godina dozvoljava. Naime Hrvatska odvjetnička komora dobila je već davne 1994. godine zakonodavne ovlasti po pitanju određivanja visine i načina obračuna odvjetničkih tarifa. Nažalost to jedinstven slučaj u cijelom svijetu.
Naime kod visine osnovnog duga od 10 kuna odvjetnik obračunava 1000 kuna za svoj honorar i troškove postupka. Za pretpostaviti je da je najveći broj ovrha zbog neplaćanja komunalnih obaveza, pristojbe HRT-u i ostalih paradržavnih nameta s vrlo malenim osnovnim dugom, a na to se dodaju astronomke cifre za odvjetničke honorare. Prema našoj procjeni 2/3 ukupnog iznosa ovrha otpada na odvjetničke troškove.
Premijer Milanović i njegova Vlada to dobro znaju i ne poduzimaju i dalje ništa da se odvjetničke tarife reguliraju zakonom kao što je to slučaj u većine europskih država. Reguliranje odvjetničkih tarifa zakonom ubrzalo bi znatno sudske postupke i privuklo kvalitetne kadrove na sudove, što bi znatno povećalo pravnu sigurnost u Hrvatskoj, a tim potaklo strane i domaće investitore za poduzetničke aktivnosti u Hrvatskoj.
U Vladi premijera Milanovića sjedi veliki broj odvjetnika i oni zapravo sprečavaju pravosudne reforme, a time i gospodarsku aktivnost i stvaranje dodatnih radnih mjesta.
Zastrašujuće je da većina građana nije svjesna organizirane pljačke putem odvjetničkih tarifa, a nekoliko odvjetničkih tajkuna drže pod kontrolom ovrhe Zagrebačkog holdinga, HRT-a, HEP-a, T-com-a i ostalih velikih gradskih i državnih odnosno paradržavnih organizacija i zarađuju na stotine milijuna kuna. Jedan od takvih odvjetničkih tajkuna je nedavno iskupio Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića iz zatvora plativši za njega gotovinsku jamčevinu u iznosu od 2 milijuna Eura. Investicija se zasigurno višestruko isplatila, jer ovrhe potraživanja Zagrebačkog holdinga protiv nesretnih građana idu na stotine milijuna kuna i donose odvjetničkim tajkunima basnoslovne zarade, čiju visinu oni sami silom „zakona“ određuju.   
JURIS PROTECTA
Udruga za unapređenje pravosuđa u RH
Zlatko Zeljko, predsjednik

Nema komentara:

Objavi komentar