subota, 31. siječnja 2015.

Eksluzivno; Kreditne urede Novac na ruke d.o.o., Za tebe d.o.o. i druge, osnovao je odvjetnik Janez Žlender |

Eksluzivno; Kreditne urede Novac na ruke d.o.o., Za tebe d.o.o. i druge, osnovao je odvjetnik Janez Žlender |



novac na ruke

Eksluzivno; Kreditne urede Novac na ruke d.o.o., Za tebe d.o.o. i druge, osnovao je odvjetnik Janez Žlender

Predatorskim zajmovima omogućili da pljačkaška hobotnica svoje krakove proširi diljem Slovenije, Srbije i Hrvatske
Ljubljana – odvjetnik Janez Žlender i poduzetnik Igor Bandić u zadnjih deset godina, zajedničkim su poslovnim konceptom uspjeli stvoriti jednu od najvećih kreditnih hobotnica u regiji. Slovenskim, hrvatskim i srpskim radnicima i umirovljenicima, kao i pojedincima u velikoj potrebi, nude gotovinske kredite sa lihvarskim kamatama.
Janez Žlender je, prema analizi portala http://www.dnevnik.si/, u podružnicama koje je osnovao u Rijeci, Zagrebu, Mariboru i u Miklošičevoj ulici u Ljubljani, gdje ima svoje objekte, kao i odvjetnički ured Žlender, građanima nudio i zajmove. Promidžbu svojih kreditnih ureda ovaj odvjetnik je vršio na način da su mnoga domaćinstva u svojim poštanskim sandučićima dobivala letke kojim trgovačko društvo Kartaga iz Ljubljane nudi gotovinske kredite uz visoke kamatne stope. Uz ljubljansko društvo Kartaga, gotovinske kredite posljednjih nekoliko mjeseci nudi i češka tvrtka istog imena, i ne samo na području Slovenije već i na području Hrvatske.
Iako su voditelji i predstavnici tih kreditnih ureda brojni grabežljivi zajmodavci koje u Sloveniji zastupaju Mariborčanin Štelcl Marko i Sebastian Zemljić, te državljanin Bosne i Hercegovine Smail Baraković,  istraživanje www.dnevnik.si pokazuje da kapital koji služi za davanje zajmova i kredita protječe kroz dobro organiziranu mrežu tvrtki iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Češke a sve njih učinkovito kontroliraju isključivo odvjetnik Žlender i poduzetnik Bandić. Njih dvojica u svojem vlasništvu posjeduju sve ključne tvrtke u koje se slijeva ogroman kapital, i sudeći po njihovom profitu, zapravo se u njih prilijevaju sredstva potrebna za isplatu kredita, a potom taj kapital opet prelijevaju kroz manje tvrtke putem kredita koje plasiraju građanima u svim zemljama bivše Jugoslavije. Naplatom rata iz kredita uz enormno visoke (zelenaške) kamate,  kao  i iz prodaje imovine i prisilne naplate potraživanja,  ponovno ubiru financijsku korist od tih kredita.
 U Hrvatskoj, Janez Žlender osnivač je trgovačkih društava ZA TEBE d.o.o. koja trenutno posluje na lokaciji Martićeva 67/II u Zagrebu, dok je NOVAC NA RUKE d.o.o. poslovao na lokacijama u Derenčinovoj ulici a kasnije u Amruševoj 10, također u Zagrebu. Ovi kreditni uredi naplaćuju kreditna potraživanja plasirana građanima koji su navodno sklopili ugovore o kreditu sa češkom tvrtkom Kartaga iako nikad nisu bili u Češkoj niti su ikada kontaktirali sa bilo kim iz te tvrtke.
Zanimljivo je i da Zavod za mirovinsko osiguranje Republike Hrvatske po nalogu ovih poduzeća uredno usteže sredstva iz mirovine hrvatskih umirovljenika, a da se pri tom apsolutno nitko  ne zapita koliko je takav postupak zakonit.
Unatoč brojnim akcijama USKOK-a i Policije  koji su istraživali kreidtne urede, u Hrvatskoj je ova kreditna hobotnica i nadalje vrlo dobro organizirana i nesmetano posluje već nekoliko godina, dok je u Sloveniji ovim tvrtkama i njihovim osnivačima zabranjen rad i plasiranje kredita. Zanimljivo je da su tvrtke Za tebe d.o.o. i Novac na ruke d.o.o.  u Hrvatskoj doista i registrirane za poslove kreditiranja i financijsko poslovanje, iako nemaju zakonom propisano potrebno odobrenje Ministarstva financija za kreditno posredovanje kao niti temeljni kapital propisan zakonom za poslovanje s novcem. Čak i da potrebno odobrenje posjeduju i da se nalaze na listi Ministarstva financija, prema Zakonu o potrošačkom kreditiranju odnosno prema Zakonu o kreditnim institucijama   nisu ovlašteni za plasiranje kredita i naplatu istih, već isključivo za kreditno posredovanje. Međutim, ove tvrtke očigledno, uz blagoslov svih bitnih i odlučujućih institucija u Hrvatskoj koje su zadužene za njihov nadzor, posluju mimo zakona, a gotovo sve tvrtke je osnovao odvjetnik Janez Žlender.
Novinari slovenskog portala www.dnevnik.si telefonski su kontaktirali Žlendera međutim isti nije želio razgovarati: “Na telefon neću govoriti o tome! Pošaljite svoja pitanja u pisanom obliku pa ćemo vam na njih odgovoriti”, rekao je u telefonskom razgovoru Žlender. Kada su novinari slovenskog portala upitali gdje mu mogu poslati pitanja, on je rekao: “Ja ne komentiram ništa, jer ja nisam predstavnik bilo koje od tih tvrtki. Prema kodeksu Odvjetničke komore ja mogu biti vlasnik, i time nisam prekršio zakon, niti nikakva pravila, jer nisam direktor niti odgovorna osoba.” Poduzetnika Bandića nisu uspjeli dobiti kako bi od njega dobili odgovore, jer ni jedna od tvrtki kojima su ova dvojica vlasnici, nemaju javno dostupnih podataka za kontakt.
Ključne tvrtki iz ove međunarodne kreditne hobotnice posebno su tvrtke osnovane u Rijeci i to Docilis d.o.o., Korzo 40, i u Zagrebu tvrtka Feritas d.o.o. na adresi Amruševa 10, i Carthago d.o.o. također na adresi Amruševa 10. Osnivač ovih tvrtki je također Igor Bandić, dok je u posljednjoj Carthago d.o.o. direktor Marko Štelcl, koji je i direktor u Žlenderovoj tvrtki ZA TEBE d.o.o.. Očigledno je da su Igor Bandić i Janez Žlender odgovorni za cjelokupno poslovanje u Hrvatskoj, a očito je i da u javnosti sakrivaju informacije o stvarnim vlasnicima slovenskih poduzeća (Kartagina d.o.o – Jurišićeva 5, Nova Kartagina d.o.o. – Amruševa 10, Novi Carthago d.o.o. – Amruševa 10, Novi Inkaso d.o.o., Prvi Inkaso d.o.o), tvrtke koje su registrirane za naplatu potraživanja i utjerivanje dugova.
Većina imovine i kapitala je uknjižena na tvrtke Dam-Prom d.o.o. koja je u međuvremenu brisana iz sudskog registra, dok i nadalje aktivna tvrtka Fervor d.o.o. – također sa sjedištem na adresi Amruševa 10 u Zagrebu. Međutim, dok se za Docilis d.o.o. i Feritas d.o.o. prema podacima iz hrvatskog pravosudnog registra lako može doznati da su u Bandićevom vlasništvu, službeno nije moguće saznati tko stoji iza trgovačkog društva Carthaga. No, prateći i analizirajući cjelokupno poslovanje, prema saznanjima o dosadašnjim vlasničkim i poslovnim odnosima, sve ukazuje na to da je stvarni vlasnik, izravno ili neizravno, također Žlender, koji ovu tvrdnju naravno nije želio niti potvrditi niti opovrgnuti.
Koliko profita tvrtkama u vlasništvu Žlendera i Bandića donose sve ove kreditne transakcije nije moguće saznati, je veliki broj tvrtki ne objavljuje svoju bilancu. Prema analizi www.dnevnik.si iz svih poslovnih aktivnosti i kreditnih plasmana ove lihvarske hobotnice ove tvrtke napravile su promet od najmanje 14 milijuna eura. Sudeći po velikom interesu građana za kredite u kojima nije potrebno posebno dokazivati financijsku stabilnost i bonitet, i sudeći prema visokim lihvarskim kamatama, može se procijeniti da je njihova godišnja zarada veća od nekoliko milijuna eura.
Za sada puno toga ostaje neobjašnjeno. Npr. kako i na koji način su sve ove tvrtke uspjele registrirati u Hrvatskoj djelatnosti kreditnog poslovanja, financijskog poslovanja, factoringa, i drugih financijskih djelatnosti a za koje je potreban daleko veći kapital od 20.000 kn koliko iznosi redovan iznos za osnivanje trgovačkog društva. Osim toga, kako usprkos svim propisima i zakonima u Republici Hrvatskoj već niz godina uspijevaju obavljati djelatnosti kreditiranja, i to uz kvalitetnu suradnju sa FINOM i sa Zavodom za mirovinsko osiguranje koji temeljem zahtjeva ovih poduzeća vrše obustave na plaćama ili na mirovinama.
Kako se tvrtke neprekidno mijenjaju, gase, doregistriraju, mijenjaju ime i adrese puno toga je teško pratiti i doznati, naročito je teško pratiti tijek novca i prelijevanje kapitala iz društva u društvo. Tržišna inspekcija u Sloveniji je još prije pet godina otkrila da trgovačko društvo Kartaga posluje izvan zakona, budući da je davanje zajmova uvjetovano plaćanjem naknade Kulturnoj udruzi Cartago (umjesto rata kredita) čime su vlasnici ovih poduzeća i njihovi voditelji izbjegavali obračunavati kamate i rate koje su naplaćivali zajmoprimcima. Voditelj ovih poslova u Sloveniji je Darko Plajnšek dok je osnivač zadruge Fidentia Dušan Plajnšek zajedno sa Žlenderom i Zemljičem.
U ovoj kreditnoj hobotnici pojavljuje se i Smiljan Hostnik koji je omogućio da Kartagina koja je registrirana u Češkoj, ugovore o kreditu trenutno sklapa u prostorijama njegove tvrtke SS, dok su i neke od njegovih tvrtki također uključene u marketing ili oglašavanje kreditnih zajmova.
Tržišni inspektorat Republike Slovenije ovim kreditnim poduzećima zabranilo je rad u Sloveniji. Što se čeka u Hrvatskoj, nikom od građana, kao niti od žrtvi lihvarskih kredita nije jasno!  
Izvor;  Dokumentacija iz Za tebe d.o.o. i Novac na ruke d.o.o. , sudski registar RH
Tekst uredio; S.P.

Nema komentara:

Objavi komentar