subota, 31. siječnja 2015.

RBA NELEGALNE ZADRUGE; Država zna da je riječ o prevarantima, no ipak im u ovrsi pomaže i policija! |

Država zna da je riječ o prevarantima, no ipak im u ovrsi pomaže i policija! |



DRŽAVA ZNA DA SE RADI O NELEGALNOM POSLU

Država zna da je riječ o prevarantima, no ipak im u ovrsi pomaže i policija!

DOZVOLA ZA TIHO UBOJSTVO
posedarje policija
Ministarstvo financija upoznato je s prijevarnim postupanjem zadruga iz Austrije. Ipak, dopuštaju da ilegalci koji ne plaćaju porez ovršuju građane
Nakon što su osigurali ovrhu i deložaciju u korist nelegalne RBA zadruge, spacijalne policija u subotu popodne se povukla iz Posedarja. Na ulicama je, nakon svega, ostala gorčina zbog očite nepravde.
Jer, premda je svim nadležnim institucijama RH poznato da RBA zadruge ilegalno djeluju u Hrvatskoj jer nisu prijavljene kao pravne osobe, niti imaju dozvolu Hrvatske narodne banke ni Ministarstva financija za bavljenje kreditnom aktivnošću, one i dalje ‘tiho ubijaju’ brojne građane izbacujući ih na ulicu u trenutku kada više nisu u stanju otplaćivati njihove lihvarske zajmove.
Država šalje kordon policije da štiti zadrugu koja ilegalno djeluje
Tako je Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsbergegen zadruga uz veliku pomoć kordona policije, u petak  deložirala Nenada Koljaju i njegovu tvrtku Royal Montagu d.o.o. te branitelje i socijalne slučajeve kojima je on dodijelio svoje stanove na korištenje, iz zgrade u Posedarju.
Ono što najviše šokira u cijelom tom slučaju, ali i u mnogim sličnim slučajevima, jest činjenica da je Republika Hrvatska u četvrtak navečer u Posedarje poslala dvjestotinjak interventnih policajaca i to zbog zaštite interesa austrijske ‘kreditne zadruge’ koja ilegalno djeluje u Hrvatskoj i koja, po svemu sudeći, ne plaća ni kunu poreza u hrvatski državni proračun?!
Ministarstvo financija priznalo da znaju da je riječ o kriminalu
A da odgovorne institucije Republike Hrvatske itekako dobro znaju da se tu, u suštini, radi o nelegalnoj aktivnosti od strane austrijskih ‘zadruga’, najbolje kazuje priopćenje Ministarstva financija iz prosinca prošle godine, kada su u odgovoru na novinarski upit gore potpisanog novinara nedvosmisleno potvrdili da se tu radi o kriminalu kojeg bi policija, USKOK i DORH trebali istražiti i zaustaviti.
„Ministarstvo financija upoznato je s prijevarnim postupanjem zadruga iz Republike Austrije koje se predstavljaju tvrtkom ‘Raiffeisenbank’, na štetu hrvatskih građana. Mnogi građani kontaktirali su ovo Ministarstvo s raznim upitima vezano za rješavanje nastale situacije. Nakon analize primljenih pritužbi i prijava građana Ministarstvo financija je uključilo u postupanje nadzorna tijela Ministarstva, odnosno Poreznu upravu, Financijski inspektorat i Ured za sprječavanje pranja novca, u odnosu na trgovačka društva koja su osnovana u svrhu kupnje nekretnina u pogledu kojih su pokrenuti ovršni postupci i u odnosu na osobe koje se pojavljuju kao posrednici pri odobravanju i isplati kredita. U postupanje je uključen i Državni inspektorat kao tijelo nadležno za obavljanje nadzora nad primjenom Zakona o potrošačkom kreditiranju.
Sve prijave i pritužbe građana protiv austrijskih zadruga i njihovih posrednika proslijeđene su Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, koje je zatražilo postupanje od Ministarstva unutarnjih poslova, Uprave kriminalističke policije” stoji u priopćenju Službe za informiranje Ministarstva financija od prosinca prošle godine.
Knezović: Očito neka skrivena snaga upravlja sa svime
Kako je moguće da država pomaže ilegalnim ‘kreditnim zadrugama’ da izbacuju hrvatske građane na ulicu, premda je očito da te zadruge ilegalno djeluju u Hrvatskoj, upitali smo nekolicinu pravnika i aktivista koji se bave tom problematikom, ali i Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo financija kao i Veleposlanstvo Republike Austrije u Hrvatskoj.
„Očito je da tu postoji skrivena snaga koja upravlja svime time. Ne znam što drugo reći i kako objasniti činjenicu da država štiti ilegalne zadruge. Jer ako netko nije registriran kao pravna osoba, on ne može djelovati u Republici Hrvatskoj. I točka. Nije jasno na temelju čega se provodi ovrha. Ne znam, također, zašto Ministarstvo financija ne reagira i ne upozori sud na to“, ističe Mate Knezović, ugledni odvjetnik i predsjednik Obiteljske stranke.
Iste argumente nudi i Nada Landeka, predsjednica Veronika Vere, udruge za zaštitu žrtava pravosuđa.
Landeka: Svi znaju za kriminal, ali nitko ništa ne čini
„Ispada da svi znaju da je to kriminal, ali nitko ništa ne čini da taj kriminal spriječi. Čak štoviše, država još i pomaža kriminal šaljući policajce da osiguravaju nezakonite deložacije. Još 27. listopada poslali smo zahtjev  Ustavnom sudu da odgodi ovrhe u korist RBA zadruga dok se ne utvrdi jesu li one zakonite ili nezakonite, no Ustavni sud do danas ništa nije učinio. Oglušili su se na zahtjev  HAZUD-a, Udruge Veronika Vere i Nenada Koljaje premda smo im u međuvremenu poslali desetak požurnica i premda bi Ustavni sud morao reagirati i zaustaviti ovrhe koje nisu u skladu s Ustavom i zakonom“, ističe Nada Landeka, čija udruga se već godinama bavi spomenutom tematikom i koja ističe da neće odustati, već će pravdu tražiti na Europskom sudu pravde  u Luksemburgu.
„Kako je moguće da se provodi brutalna ovrha zgrade Nenada Koljaje u Posedarju u korist Raiiffeisenbank St Stefan-Jagerberg-Wolfsbergegen, kada je jasno da spomenuta zadruga nelegalno posluje u Republici Hrvatskoj? Zašto institucije Republike Hrvatske ne štite svoje građane u ovakvim situacijama, kada je provjerom u sudskom registru, upitom Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija, lako doznati da spomenuta zadruga (kao i ostale slične zadruge) ilegalno djeluju na području RH?  Je li ministar Orsat Miljenić doista interesno povezan s nelegalnim austrijskim zadrugama, da im se tako očito protuzakonito pogoduje?  Zna li ministar Miljenić koliko poreza je uplatila spomenuta zadruga, koja potiho ubija hrvatske građane, u proračun RH te zašto institucije RH štite lihvare koji se bogate kroz otimanje imovine hrvatskih građana te pri tom, osim svega navedenog, uplaćuju 0 kuna u hrvatski proračun“, upitali smo nadležne u Ministarstvu pravosuđa, a slična pitanja poslali smo i Ministarstvu financija.
Odogovor Ministarstva pravosuđa prenosimo ovdje u cijelosti.
Ministarstvo pravosuđa: Sud odlučuje, a ne mi
„Ministarstvo pravosuđa nije u mogućnosti komentirati sudske odluke budući da su sudovi tijela državne vlasti koja sudbenu vlast obavljaju samostalno i neovisno te da se za više informacija o konkretnom postupku obratite nadležnom sudu koji ga provodi.
Što se tiče zakonskih propisa koji reguliraju ovrhu, a koji se nalaze u nadležnosti ovog Ministarstva, odgovaramo sljedeće:
Određivanje i provedba ovrhe moguća je isključivo u slučaju kada ovrhovoditelj ima ovršnu ispravu (npr. ovršnu sudsku odluku ili nagodbu, između ostalog). Temeljem ovršne isprave, sudovi i javni bilježnici određuju i provode ovrhu. Iznimno od ovoga, provedba ovrhe moguća je i putem FINA-e (izravna naplata na novčanim sredstvima ovršenika). Drugim riječima, u ovršnom postupku sud određuje ovrhu na prijedlog i u korist osobe koja je u ovršnoj ispravi označena kao vjerovnik (ovrhovoditelj), a provodi je na predmetu ovrhe onim sredstvima koje ovrhovoditelj predloži u prijedlogu za ovrhu.
 Važno je napomenuti kako Sud kod određivanja ovrhe pazi po službenoj dužnosti je li isprava temeljem koje ovrhovoditelj predlaže određivanje i provedbu ovrhe ovršna isprava koja je stekla svojstvo ovršnosti te da na tu okolnost, također po službenoj dužnosti, pazi i drugostupanjski sud povodom eventualne žalbe ovršenika. Valja napomenuti da stranka može biti i strana pravna osoba, no onda ne može upisati vlasništvo u sudskom registru ako nema osnovanu podružnicu u Republici Hrvatskoj.
Ovršni postupci u najvećem broju slučajeva proizlaze iz građansko-pravnog odnosa između vjerovnika i dužnika, kasnije ovrhovoditelja i ovršenika. Takav pravni odnos u pravilu proizvodi učinke isključivo između samih stranaka, a ne i prema trećim osobama, što bi u ovom slučaju bila Republika Hrvatska. Svaka fizička ili pravna osoba, ulazeći u spomenuti pravni odnos i preuzimajući određene obveze, mora biti svjesna pravnih posljedica koje proizlaze iz takvog odnosa. S druge strane, ona ugovorna strana koja smatra kako joj je povrijeđeno neko pravo zasnivanjem tog pravnog odnosa ili zasnovani pravni odnos smatra ništetnim iz bilo kojeg zakonom propisanog razloga, ima mogućnost ostvariti zaštitu svojeg prava sudskim putem.
Ministarstvo: Sada je moguća odgoda ovrhe
Ministarstvo pravosuđa svjesno je situacije na koju ukazujete u svom pitanju, ali zato što nije jedna od ugovornih strana u odnosu iz kojeg je proizašao konkretni ovršni postupak, nije u mogućnosti intervenirati u isti.
Međutim, Ministarstvo pravosuđa je kao stručni nositelj izrade propisa posljednjim izmjenama Ovršnog zakona (Narodne novine, broj 93/14) predložilo dopunu članka 65. stavka 1. točkom 10. Ovršnog zakona. Novim rješenjem propisano je kako sud, na prijedlog ovršenika, može, ako ovršenik učini vjerojatnim da bi provedbom ovrhe trpio nenadoknadivu, ili teško nadoknadivu štetu, ili ako učini vjerojatnim da je to potrebno da bi se spriječilo nasilje, u potpunosti ili djelomice odgoditi ovrhu ako se vodi kazneni postupak po službenoj dužnosti u vezi s tražbinom zbog čijeg se prisilnog ostvarenja vodi ovršni postupak. Odgoda u tom slučaju traje do dovršetka kaznenog postupka, a sukladno zakonu primjenjuje se i na ovršne postupke započete prije stupanja na snagu posljednjih izmjena Ovršnog zakona.“, stoji u priopćenju kojeg je potpisala Vesna Dovranić, voditeljica odjela za odnose s javnošću Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.
Iz Ministarstva financija do objave ovog teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja, ali nam je jedna od glasnogovornica Ministarstva u neformalnom razgovoru u petak popodne rekla da su u Ministarstvu financija svjesni da se tu radi o nelegalnoj aktivnosti austrijskih kreditnih zadruga, no da su oni svoja saznanja proslijedili DORH- u i policije te da oni, a ne Ministarstvo financija, trebaju dalje postupati.
Datum objave: Autor: Damir Kramarić/direktno.hr

1 komentar:




  1. Srdačan pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka troje djece, želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobila kredit od 50,000 eura po kamatnoj stopi od 3% od bogobojazne žene, gospođe Vladimire Franke, ako zainteresirani ste za zajam molimo kontaktirajte dobrog zajmodavca i uvjeravam vas da je sigurno dobiti zajam od nje u redu? E-adresa za kontakt: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)

    OdgovoriIzbriši