utorak, 3. ožujka 2015.

Tuga Tarle; MOJ DUHOPIS |

Tuga Tarle; MOJ DUHOPIS |



Tuga Tarle

Tuga Tarle; MOJ DUHOPIS

Tko je Tuga Tarle?

TT
Prof. TUGA TARLE – profesionalni diplomat u mirovini, promotor hrvatske kulture na 3 kontinenta: Čile, Španjolska, Australija, Slovačka i društveno angažirana publicistkinja i književnica: Kratko vrijeme bila iseljenica u Australiji. Po povratku se zaposlila u Hrvatskoj matici iseljenika gdje je inicirala i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata DORA (1991.-6.) te je pokretač i prva predsjednica Hrvatske humanitarne mreže, a u MVEP i povjerenica podružnice Sindikata državnih službenika. Sredinom 90-ih vodila tada jedinu političku tribinu poznatu pod naslovom:Kuda ideš, Hrvatska? u KIC-u.
Sredinom 90-ih članica je saborskog pododbora za hrvatske manjine u susjednim zemljama te nezavisna kandidatkinja na izborima za HS 95. Osnovala Hrvatsko-španjolsko društvo prijateljstva u Madridu 2000. te Diplomatski klub zamjenika veleposlanika u Bratislavi, 2011. Osnovala Udrugu OS, društvo za promidžbu hrvatskog kulturnog identiteta, 2013. Do danas nikad nije bila članica nijedne stranke.
Surađivala u mnogobrojnim tiskanim i elektroničkim medijima s više od 500 objavljenih priloga (Prolog, Književna Republika, 3. Program Radija, Most, Marulić, Matica, Sušačka revija i dr.) te u zbornicima Matice hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i Žrtvoslovnog društva. Autorica Reviste Croacia, objavljene u Santiagu de Chile, 2005.
Objavila više knjiga iz područja književnosti, plesne umjetnosti, pitanja identiteta i iseljeničke problematike. Posljednja u nizu je knjiga eseja,  kritika, pisama i prijedloga „Hrvatski iseljenički duhopis“ i stručni rad „Identitet i maska“ u izdanju Matice hrvatske i Udruge hrvatskih diplomata, 2014.
Sudjelovala referatima na međunarodnim konferencijama o kulturnom identitetu i jeziku, humanitarnim, žrtvoslovnim i ženskim pitanjima u Sydneyu, Santa Cruzu, Zagrebu, Pamploni, Murciji, Santiagu i Bolzanu.
Bila je Članicom organizatorskog odbora Hrvatskog iseljeničkog kongresa 2014. Članica je Hrvatskog diplomatskog kluba i Udruge hrvatskih diplomata te članica predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Udata, majka četvoro djece i baka šestoro unučadi.
VEZANI ČLANCI;

Nema komentara:

Objavi komentar