subota, 14. ožujka 2015.

Kako banke tuđim kolcem glog(inje) mlate? -‘sit gladnom ne vjeruje’! |

Kako banke tuđim kolcem glog(inje) mlate? -‘sit gladnom ne vjeruje’! |



Bankari

Kako banke tuđim kolcem glog(inje) mlate? -‘sit gladnom ne vjeruje’!

Manje-više sve što slijedi nije u potpunosti djelo autora, sve se može pročitati ili u medijima ili na mrežnim portalima, ali, koga briga za to?
-Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević izjavio je ovih dana da je Hrvatska Eldorado za bankarski (iliti zelenaški, o. a.) sektor, pa i u vrijeme najveće krize, jer banke uvijek dobivaju, a nikada ne gube.
U normalnim svjetskim ekonomijama(osim hrvatske, o. a.), banke bi bile prisiljene plasirati kreditne linije pod normalnim uvjetima poduzetništvu, kako bi se pokretale nove investicije i otvarala nova radna mjesta…ali, dodao bih, kredite s realnim kamatama koje vrijede na svjetskom ili barem na europskom tržištu.
Umjesto toga takozvane ‘hrvatske banke’, a većina ih je u rukama ‘tuđinca’, daju kredite hrvatskoj državi a vladajuća KUKU-garnitura ta sredstva koristi za opstanak na vlasti, dok građani-zbog gubitka radnih mjesta i neimaštine-ulaze u dužničko ropstvo, rekao je predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.
Lijepo zvuči rečenica:
„Država je obvezna stati na put bankarskom zelenašenju“….ali uzalud  govoriti, jer bankarska služinčad složno odgovara….“uzalud vam trud CH-svirači!“
Evo kako to izgleda u famoznom slučaju ‘švicarac’ kod kojega aktualna vlada koristi prokušanu metodu za koju narod veoma lucidno kaže:
„Lako je tuđim kolcem mlatit’ po gloginjama!“
-Dakle, ‘vlada će bankama, Udruzi Franak i Hrvatskoj narodnoj banci predložiti model rješenja problema dužnika stambenih kredita u švicarskim francima kojim će im se omogućiti konverzija u eurske(dakle, ne u kunske!, o. a.) kredite i otpis oko 22 posto glavnice u kunama’, neslužbeno se doznaje.
Porezne obveznike, dakle, sve građane RH taj bi ponuđeni ‘model’ koštao  oko 2,9 milijarde kuna!
Evo i stručnog tumačenja:
Analiza Ministarstva financija Borisa Lalovca pokazala je kako je glavnica kredita u ‘vrućim’ švicarskim francima (takozvani pokvareni proizvod na bankarskom tržištu, o. a.) za 20 do 35 posto veća u odnosu na ‘istovjetne’ kredite u eurima; otkriše nam toplu vodu!
I šlag na kraju:
Novim radnim prijedlogom KUKU-vlade i njenog Ministarstva financija svim korisnicima kredita u švicarskim francima, glavnica bi se smanjila za 22 posto, s tim da bi skrbna država na sebe, eto, ‘preuzela’ podmirenje 13 postotnih poena od 22 posto, dok bi banke ‘preuzele’ tek devet postotnih poena glavnice.
A evo kako to hrvatska država ‘preuzima’ trošak uime dužničkih CH-robova:
Država bi svoj dio ‘troška’ preuzela na način da bi u deset godina bankama jednostavno otpisivala porez na dobit u cilju kompenzacije nastalog im ‘gubitka’.
A to opet znači da bi uz ukupnu masu stambenih kredita u švicarskim francima za građane u iznosu od oko 23 milijarde kuna državni otpis 13 posto od te mase iznosio oko 2,9 milijardi kuna.
Dakle, što se neokrznutih banaka tiče mogli bi kazati…‘pala buha na medvjeda’!
I to je taj trošak koji ide na teret a koga bi drugo doli poreznih obveznika odnosno svi u isti koš bez obzira jeste li ‘švicarci’ ili niste; uravnilovka!?
Vrijedno je ćuti i ovo:
Drago JakovčevićNa svojedobnoj konferenciji za medije koja je digla na noge gramzive bankarske zelenaše, eminentni profesori Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević i Ivan Lovrinović te predstavnici Udruge Franak iznijeli su sasvim provjerene podatke o (ne-)pokrivenosti kredita u švicarskim francima i ponudili moguća dugoročna rješenja za dužnike u ‘švicarcima’. Istakli su da je kredite u kunama uz ugovorenu valutnu klauzulu u CHF-u odobravalo samo osam od ukupno 30 banaka.
Znači li to da su neke banke teretile korisnike kredita u valuti kojom same nisu raspolagale odnosno za švicarske franke koje kod davanja kredita u svom depozitu nisu ni imale?
Nije li to čisto, beskrupulozno koristoljublje na granici financijske morbidnosti, ili, ordinarna pljačka komitenata bez presedana!?
O čemu se radi?
Tim su kreditima banke samo djelomično financirale svoje komitente iz primljenih depozita i kredita u CHF-u. Razliku vrijednosti do usklađenosti valutne pozicije nadoknađivale su uporabom financijskih izvedenica na terminskim tržištima.
Dakle, radilo se bukvalno rečeno o virtualnim odnosno  nepostojećim ‘švicarcima’ u velikoj većini slučajeva.
Dakako, riječ je o rizičnim spekulacijama kojima se banka štiti od nepovoljnog kretanja tečaja švicarskog franka; banka/e štiti/e sebe a ne svoje ‘porobljene komitente’.
-Uostalom, tko njih uopće i ‘šljivi’!?
Svemu tome uz ‘izdašnu’ asistenciju KUKU-vlade i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kriva je Hrvatska narodna banka, rezolutan je ekonomski stručnjak,  dr. Goran Marić, jer:
I financijskom slijepcu je vidljivo da vlada namjerava uništiti ‘male banke’, a one su jedine u godinama krize povećavale kreditne plasmane prema gospodarstvu. HNB-a tu je namjeru pretvorila u strategiju te osmislila regulatorne modele za ‘uklanjanje’ malih hrvatskih banaka.
Jer, po mišljenju Vujčićeve HNB-e, Hrvatskoj domaće banke uopće ne trebaju, jer ih je ionako previše.
A, zapravo, u Hrvatskoj je ukupno samo 31 banka, dok ih je, primjerice, u Austriji čak 765. Zato u Austriji nema koncentracije moći-monopola; i tamo regulatorne agencije djeluju.
Usput, Austrijske financijske institucije godinama su upozoravale na opasnost dizanja kredita u stranim valutama. Financijska nadzorna ustanova (FMA) 2008. jasno se izjasnila da banke ne smiju izdavati kredite denominirane u švicarskim francima ako klijenti ne zarađuju u toj valuti!
I još nešto:
Ukupno 92% bankarskog sustava u inozemnom je vlasništvu a samo 6 banaka u Hrvatskoj ima čak 83% ukupne imovine bankarskog sektora; koga za to briga, Milanovića, Lalovca, možda Vujčića…?
A po tomu smo jedinstveni, ne u Europi nego i u cijelom svijetu!
Samo politički idioti ne vide(ili ne žele vidjeti) etablirani monopolistički bankarski kartel koji je valutnim klauzulama, jednostranim povećanjima kamata, naknadama i zateznim kamatama postavio financijska ‘vješala’ za Hrvate i hrvatsko gospodarstvo; tako, bez dlake na jeziku, gluhima zbori Goran Marić.
Umjesto HNB-e, premijer(jer, država, to sam ja!, o. a.) je sasvim neovlašteno zamrznuo tečaj podivljalog ‘švicarca’ ali samo do kraja godine a nakon toga …snađite se drugovi kako znate i umijete; predizborna kampanja nego što!?
Poruka je očita:
kosturi iz ormara„Neka onda  novoizabrana vlada razmišlja i broji naše kosture koji će joj ispasti iz ormara jer mi to jedino i radimo već četvrtu godinu zaredom.“
Zapravo Kukurikavci i ne rade ništa drugo nego kukaju nad onim što su napravili-zadužili državu do grla, ponašajući se poput male djece kojima je za njihove diletantske ‘svinjarije’ uvijek netko drugi kriv!
Što reći na kraju?
-HNB-a ionako nikomu za ništa ne odgovara.
Narodna banka sebe umišlja žmirkavim svjetionikom, doduše ispražnjenih baterija, koji bi trebao štititi ‘Hrvatsku kunu’ među mnoštvom ‘Scila i Haribdi’ inozemnih bankarskih gusara a kad se desi havarija na skrivenom grebenu zvanom ‘valutna klauzula’…HNB-a i vlada u duetu lakonski odgovaraju: „Pa, sami ste krivi što u olujnom bankarskom mraku niste bolje otvorili oči!“
Damir Kalafatić, ožujak 2015.

Nema komentara:

Objavi komentar