ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Je li Imunološki zavod ugušen kako bi se izazvala nestašica cjepiva? |

Je li Imunološki zavod ugušen kako bi se izazvala nestašica cjepiva? |



Imunološki zavod

Je li Imunološki zavod ugušen kako bi se izazvala nestašica cjepiva?

Među brojnim nedjelima aktualne Vlade, ističe se Pilatovsko pranje ruku nad propašću Imunološkog zavoda – logičan uvod u nestašicu cjepiva i interventni uvoz
Jedan od najbolnijih poteza aktualne Vlade svakako je puštanje Imunološkog zavoda u Zagrebu u tihu propast. Taj je Zavod, čija je glavna djelatnost visokotehnološka i profitna – proizvodnja cjepiva – osnovan 1893., a svoj je (privremeni?) kraj našao 2014. za vrijeme ministrovanja HNS-ovog Ivana Vrdoljaka.
Taj je stučnjak sa managment, upitan u HRT-ovoj emisiji sasvim logično pitanje: je li Vlada kao vlasnik i poslodavac mogla na neki način pomoći Imunološkom da preživi, nastavi djelatnost koja direktno utječe na zdravlje svih stanovnika Hrvatske i eventualno počne donosti profit – Pilatovski oprao ruke, ustvrdio da je Zavod već dugo zanemaren i da je za njegov spas potrebno 200 milijuna kuna, kojih on u proračunu – nema niti ih može nabaviti.
Takvo bi se mišljenje, možda, moglo razumjeti i opravdati kada bi problem Imunološkog zavoda u Zagrebu bio nedostatak znanja, stručnjaka, tehnoloških procesa i tržišta. Imunološki, međutim, obiluje sa sva ova četiri faktora. Da preživi, trebalo je pomoći oko adekvatnog prostora i uz to povezanih dozvola i licenci, izgubljenih jer se proizvodnja tvari koje spašavaju živote odvijala u zgradama koje su za to dodijelili kraljevi iz prošlih stoljeća.
U taj se trošak ministar Vrdoljak nije htio upustiti – iako je imao tri godine da to riješi, od od prosinca 2011. pa do 2014. kad je Imunološkom presuđeno tvrdnjom da ga država ne može spasiti, ali može možda neki privatnik, naročito ako je iz te iste stranke… Do tranzicije i privatizacije Zavoda još nije došlo jer to, naravno, nije tako jednostavno kao što ministar misli. Ali zato jest došlo do nestašice cjepiva i to upravo onih koje je – vidi čuda – proizvodio Zavod kojem nitko u Vladi nije htio pomoći!
Problem nestašice cjepiva biti će riješen interventnim uvozom kojim će rukovoditi drugi pošteni ministar, Varga…
Nemoguće je ne zapitati se – je li Imunološki zavod u Zagrebu namjerno uništen, kako bi se izazvala nestašica cjepiva i potakao njihov hitni uvoz – pod uvjetima koji neće biti pažljivo nadgledani, jer je u pitanju hitnost cijepljenja djece i odraslih? Ako je tako, svim uključenima u ovu aferu morale bi se u budućim sudskim procesima izreći kazne mnogo ‘teže’ od svih dosad dosuđenih za korupciju.
direktno.hr

Nema komentara:

Objavi komentar