četvrtak, 26. ožujka 2015.

Europski sud za ljudska prava: Vrijeđanje nije sloboda izražavanja |

Europski sud za ljudska prava: Vrijeđanje nije sloboda izražavanja |



govor-mrznje (1)

Europski sud za ljudska prava: Vrijeđanje nije sloboda izražavanja

Europski sud u Strasbourgu presudio je da sloboda govora ne uključuje vrijeđanje, psovanje i slične ispade.  
Nerijetko medijski ispadi netrpeljivosti i omalovažavanja, vrijeđanje, ponižavanje na društvenim mrežama,  izazivaju nepodijeljenu osudu koja je često razlog rasprave oko toga do kud seže pravo na slobodu govora, a što je kleveta, uvreda, sramoćenje. S obzirom na velik broj privatnih tužbi kojima se Hrvati međusobno tuže pred hrvatskim sudovima, ova odluka Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu razrješuje niz dilema do koje granice je nešto dopušteno, a što je kazneno djelo.  
U slučaju Vladimir Rujak protiv Hrvatske, strasbourški sud je u listopadu 2012. godine presudio da sloboda govora ne uključuje vrijeđanje, psovanje i slične ispade, te odbio podnositelja koji je tvrdio da mu je povrijeđeno pravo iz članka 10. Europske konvencije o ljudskim pravima  koje štiti slobodu izražavanja.
Slučaj seže u 2004. godinu kad se ročnik V. Rujak posvađao s dvojicom ročnika, I. H. i I. Š, te im dobacio “j…. ti majku pokrštenu”. Naknadno je pred zapovjednikom bojne B.V.,  na pitanje je li namjeravao uvrijediti nečiju vjeru ili etničko porijeklo, uzvratio: “Da, j…. vam majku pokrštenu. J…. vam majku ustašku. Svi ste potekli od Srba”.
Županijski sud je Rujaka osudio na šest mjeseci zatvora za to kazneno djelo. Vrhovni sud u krajnoj instanci dosudio mu je istu kaznu, uz rok kušnje od dvije godine.  Rujak je tužio Republiku Hrvatsku pred Europskim sudom u Strasbourgu pozivaju se na slobodu izražavanja zajamčenu Konvencijom.
Europski sud  je  doduše naveo kako sloboda izražavanja iz članka 10. Konvencije predstavlja jedan od glavnih temelja demokratskog društva i osnovni uvjet za njegov napredak. No, sud je upozorio kako se to odnosi uglavnom na primanje i prenošenje informacija i ideja, a ne i na izražavanje čija je isključiva namjera vrijeđanje.
“Nepristojni i bestidni govori nemaju bitnu ulogu u izražavanju ideja”, rekao je Europski sud, koji je zaključio kako Rujak davanjem vulgarnih izjava nije pokušao širiti informacije i ideje, nego je njegova jedina namjera bila vrijeđanje, što nije zaštićeno Konvencijom.
N.L.
VEZANI ČLANCI;

Nema komentara:

Objavi komentar