ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Premijerov pad!? |

Premijerov pad!? |



Milanovićev pad 2

Premijerov pad!?

Uzavrela naša politička scena, umjesto dijaloga i utopijske ‘kohabitacije’ pljušte pisma na relaciji Pantovčak-Trg svetog Marka a Premijerovoj bahatosti bez pokrića kao da nema kraja.
Zoran Milanović je u pismu ponovio poziv predsjednici Republike da dođe na sjednicu Vlade kada god joj to odgovara-kad poželi, ističe vladin glasnogovornik Nikola Jelić.
Premijer je u svom pismu načelno pozdravio inicijativu i namjeru predsjednice Republike da predloži Vladi održavanje sjednice na temu gospodarskog stanja u zemlji. U pismu se posebno ističe važnost pripreme sastanka koju treba obaviti Predsjednica te ju Premijer upozorava što joj je učiniti:
„Predsjednik Vlade pri tome smatra da je važno da Predsjednica pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga“, kazao je Jelić Hini.
U vezi s ovim, izrazito ciničkim pozivom Premijera Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, Predsjednica je, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s gospodarskim stručnjacima, došla do zaključka, a što bi drugo, kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak RH iz krize-ostavka predsjednika Vlade RH; jasno, a time i ove nesposobne vlade u cijelosti!
Još u travnju 2013. tadašnji Predsjednik, Ivo Josipović ovim je znakovitim riječima kritizirao neuspješnog premijera, Zorana Milanovića odnosno njegovu kilavu Vladu:
„Nakon godinu i pol što je na vlasti, Vlada se više ne može pozivati na propuste prethodnika. Broj nezaposlenih i činjenica da nam pada proizvodnja nisu dobri. Svaka vlada jedno vrijeme može govoriti o tome kako su prethodnici zabrljali ovo ili ono.
Nakon godinu i pol uvijek svi kažu ‘da vidimo što je vlada napravila’, a na kraju kao i u nogometu – broje se golovi.“
Josipović milanovićDakle, uglađeni i fini gospodin kakav je Josipović još je u travnju 2013. uvidio totalnu nesposobnost svoje Vlade i na sebi svojstven način ukazao da Vlada ništa nije napravila. Drugim riječima potvrdio je ono što nova Predsjednica danas otvoreno kaže: Obzirom da ne znate ‘zabijati golove’ najbolje rješenje za zemlju-dajte ostavku!
Od  Josipovićeve kritike prošlo je puno vremena, skoro dvije godine, a Vlada ne da nije zabijala golove, sve što je uradila bili su izraziti autogolovi koji ne nude nikakve ‘produžetke’ nego garantiraju katastrofalan poraz.
Sve to veoma precizno navodi nova Predsjednica u svom pismu Premijeru a njene navode ‘ustavotvorni Yeti’, ‘grbavi Peđa’, na svom facebook-u drsko i bezobrazno naziva lupetanjem.
O kakvim se ‘autogolovima’ radi?
– Pad hrvatskog BDP-a na 327,2 milijarde kuna,
– Javni dug RH u odnosu na hrvatski BDP premašio 80 posto,
– Inozemni dug RH veći od 47 milijardi eura,
– Stopa registrirane nezaposlenosti premašila je 20 posto,
- Broj zaposlenih prvi put u povijesti nezavisne RH bi trebao pasti ispod 1,3 milijuna i sasvim se približiti broju umirovljenika što dovodi u pitanje održivost mirovinskog sustava,
– Deficit državnog proračuna u odnosu na BDP približio se pet posto,
– Pokrivenost uvoza izvozom dosegnula je gotovo 60 posto (deficit robne razmjene gotovo u cijelosti anulira godišnji prihod od turizma),
- Pad broja stanovnika RH u prošloj godini (natalitet-mortalitet)od minus 10.447; zabrinjavajuća, negativna razlika između novorođenih i umrlih koja Hrvatsku vodi u neminovnu demografsku katastrofu.
Broj rođene djece pao je na manje od 40.000, što se do sada dogodilo samo jednom, 2003.godine.
Nikada nije bilo više umrlih, kao ni razvoda braka!?
I za kraj nešto veoma simptomatično što jako dobro govori o petogodišnjoj utopijskoj ‘kohabitaciji’ bahatog premijera s bivšim Predsjednikom:
Iako mu je SDP pružio materijalno i moralno izdašnu podršku u predsjedničkoj kampanji, Predsjednik na odlasku Ivo Josipović glatko je odbio primamljivu ponudu Zorana Milanovića da se vrati u SDP.
„Ja sam ponudio ozbiljne ustavne reforme za koje u SDP-u nema volje ili snage.Nema smisla da se vraćam u SDP i budem pokrivalo za takvu(propalu!, o. a.) politiku“, u nastupu iskrenosti izjavio je Josipović zadnjeg dana svog mandata koji će, kako je rekao, ocijeniti drugi.
I što reći na kraju?
Za kohabitaciju su potrebna dva iskrena partnera koji će sukladno ali i sukreativno (po Ustavu RH!, o. a.) raditi u općem interesu za boljitak svoga naroda.
Očito da trenutni premijer, prgav i bahat, nije niti zreo niti je sposoban a nije ni voljan kohabitirati s bilo kim jer to nije radio ni jučer s Ivom Josipovićem niti je to spreman raditi i s novom Predsjednicom.
A obzirom na brojne ‘autogolove’ koje su on i njegova Vlada kroz ovo proteklo mandatno vrijeme sami sebi zabili najbolje mu je da prihvati ponuđeni prijedlog Predsjednice o ostavci čime bi itekako usrećio hrvatski narod koji je vladinom politikom doveden na rub kako financijskog-ekonomskog tako i ‘demografskog’ bankrota; sve ostalo je mučna agonija!
 Damir Kalafatić, veljača 2015.

Nema komentara:

Objavi komentar