nedjelja, 1. veljače 2015.

Kukuriku-hajdučija: Ali-baba i sijaset razbojnika! |

Kukuriku-hajdučija: Ali-baba i sijaset razbojnika! |



Milanović i ministri, na pršutu u Istri

Kukuriku-hajdučija: Ali-baba i sijaset razbojnika!

„Ako izbori završe pobjedom gospođe Grabar Kitarović, mi smo jedina brana od povratka kriminalne zadruge na vlast. To sam govorio i ranije, tako ću govoriti  (sve) dok god mi živo srce bije“, komentirao je 11.siječnja ‘bijesni Orlando’, Zoran Milanović, trenutne izborne rezultate prema kojima je bilo jasno da će Kolinda Grabar Kitarović biti iduća predsjednica Hrvatske i dodao ne krzmajući:
Zoran Milanović - Ali baba i razbojnici „Mi smo država a oni su hajdučija!“
Nakon ove žestoke izjave primjerene bogatstvu njegova kućnog odgoja i standardu njegove demokratske kulture bilo je sasvim jasno kako predsjedniku vlade, po njemu ‘države’, ni na kraj pameti nije bilo čestitati izbornu pobjedu, eto, glavnoj hajdučici odnosno šefici kriminalne zadruge.
Ni onda ni danas…sve dok mu živo srce bije!
Usklik ‘mi smo država’ neodoljivo nas je podsjetio na francuskog monarha-apsolutistu, Louisa XIV i onu poznatu, prepotentnu i bahatu samohvalu: ‘L’Etat c’est moi’, tj. ‘država to sam ja’!
Od te ‘njegove države’ odnosno raspamećene Kukuriku-vlade teško je izabrati barem jednog normalnog ministra a u posljednjih šest mjeseci po svojim ‘nestašlucima’ ističe se bolesno ambiciozni ministar zdravlja Siniša Varga koji je u 6 mjeseci svog mandata proveo šezdeset dana obilazeći ovu našu planetu uzduž i poprijeko.
ministar vargaU Ameriku je letio prvom klasom, država mu je za putne naloge platila 92.977 kuna, a njegovi domaćini od SAD-a do Rusije, hvali se on, još puno više!
‘Proputovao sam svijeta u ovih šest mjeseci mandata’ ponosan je Varga ‘i ostalo je još samo nekoliko država koje bih želio posjetiti, a još nisam, kao što su Portugal i Rusija’!
U studenom prošle godine, ministar Varga dio vlastitih želja ipak je ostvario: otputovao je na službeno putovanje i u Moskvu.
Bilo je to tek jedno od devet putovanja u tom mjesecu na koja je otišao prvi čovjek hrvatskog zdravstva: skoknuo on i u London, Dubrovnik, Zabok, Osijek i Opatiju. U prosincu je opet krenuo na putovanja pa su novinari primijetili da je ministar u dvadesetak dana prosinca samo šest dana proveo u Hrvatskoj.
Godinu je okrunio ‘studijskim’ putovanjem u SAD, u Washington.
Proveo je tamo osam dana, a pratio ga umjesto ‘šofera’ pomoćnik za zdravstveni turizam. Na pitanje novinara koji je bio razlog puta, iz Varginog Ministarstva su tada stručno odgovorili:
branitelji_prosvjed6-‘Prikupljanje iskustva i primjera dobre prakse u pružanju zdravstvene skrbi veteranskoj populaciji u Veteranskom medicinskom centru u Washingtonu’.
Kolika je ta vladina skrb o ratnim invalidima svjedoči i onaj veteranski šator u Savskoj…koji na vladinu sramotu stoji tamo već više od sto dana!
Svakako da posebno mjesto zauzima njegovo ‘skijaško putovanje’ u Italiju sa službenim vozačem i službenim vozilom koje vjerojatno nikad ne bi bilo otkriveno da nije bilo radoznalih novinara i njihovih kamera!?
Uostalom, kakva je uopće razlika između Siniše Varge i njegova šefa, premijera, koji uime ‘štednje’ državnim zrakoplovom leti privatno na otok Krk ili gđe ministarke, Pusićke koja s VP-‘elitom’ koristi taj isti državni zrakoplov na relaciji Ankara-Zagreb jer joj je ‘ispod časti’ putovati redovnom linijom.
Što reći nego: nije ta ministarska klatež hajdučija nego Ali-baba i sijaset razbojnika!
Međutim, Varginim ‘nestašlucima’ nema kraja!
Za sedam milijuna kuna (dakle, 14%provizije!?) vrijedan posao posredovanja u osiguranju bolnica Ministarstvo zdravlja angažiralo je tvrtku Gras Savoye Croatia čiji je prokurist (broker, posrednik) i 20-postotni dioničar, poznati tajkunčić, Hrvoje Vojković, nekadašnji HSLS-ovac i bivši šef, danas za bagatelu prodanog, Croatia osiguranja.
Spomenutih sedam milijuna izračun su na temelju vrijednosti javne nabave objedinjenog osiguranja 42 bolnice a čime promućurni ministar zdravlja Siniša Varga računa uštedjeti 15 milijuna kuna i te ustanove osigurati od elementarnih nepogoda, materijalne štete, ali i liječničke pogreške.
I, posebno zanimljivo:
Iako na tržištu postoji mnogo tvrtki koje se bave posredovanjem u osiguranju (i reosiguranju), a ima ih čak 42, za ovo posredovanje nije raspisan javni natječaj, a iz Varginog Ministarstva zdravlja odgovaraju da takva procedura nije ni potrebna te da se ‘Gras Savoye Croatia’ sama (dakle, bez da ju je itko išta pitao, o. a.) obratila Ministarstvu s ponudom…a Ministarstvo, vlada, premijer tu primamljivu ponudu objeručke prihvatili, na neviđeno; jednostavno k’o ‘pasulj’, zar ne!?
No, kako god stvar okrenuli činjenica je da će novac pobjedniku natječaja (posredniku, Hrvoju Vojkoviću, dakako!) na kraju ipak dati Ministarstvo zdravlja odnosno poreski obveznici!
-Podsjeti nas to na ona mračna Sanaderova vremena i čuvenu aferu torbarenja preko FIMI-Medije za koju je bivši premijer dobio devet godina robije!?
Ali, ima tu još nešto što veže premijera i Hrvoja Vojkovića….
Bilo je to ‘davno’, veljača 2010.g.; evo kako to piše jedan domaći dnevni list:                                       
Milanović LinićPredsjednik SDP-a Zoran Milanović svoj je stan u središtu Zagreba kupio kreditom dobivenim po povlaštenim uvjetima koji ne vrijede za obične građane.
Milanović je stan u Krajiškoj ulici, od 127 metara četvornih, kupio kreditom od 290 tisuća eura uz rok otplate od 30 godina, koji inače ne mogu koristiti građani koji su stariji od 35 godina.
U trenutku odobravanja kredita Milanović je imao 42 godine, a kredit od 11 tisuća kuna mjesečno će otplaćivati do svoje 72. godine.
Zanimljivo, predsjednik SDP-a stan je kupio od direktora Croatia osiguranjaHrvoja Vojkovića.
I što reći za kraj nego onu narodnu, parafr.:
‘Ruka ruku mije a obraz….ma, tko te pita za obraz’!?
Ps.:
Osiguravajuća kuća Euroherc osiguranje d. d. žalila se Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave, tvrdeći da: „naručitelj (Siniša Varga odnosno vlada) postupa protivno Zakonu o javnoj nabavi jer je nepoznato imaju li svi potencijalni ponuditelji ugovor o pravu na proviziju s posrednikom Gras Savoye Croatia d. d.(Hrvoje Vojković) u osiguranju te kolika je provizija, a što je bitno za izračun cijene ponude i usporedivost ponuda te može dovesti do diskriminacije“; hajdučija, nego što!
Damir Kalafatić, veljača 2015.

Nema komentara:

Objavi komentar