nedjelja, 19. travnja 2015.

FARSA ŽIVOG ZIDA; Dok osnivač Živog zida Ivan Pernar organizira prosvjede protiv bankara i tajkuna, članovi njegove obitelji obavljaju poslove za banke i MUP

http://hrnews.hr/farsa-zivog-zida-dok-osnivac-zivog-zida-ivan-pernar-organizira-prosvjede-protiv-bankara-i-tajkuna-clanovi-njegove-obitelji-obavljaju-poslove-za-banke-i-mup/


FARSA ŽIVOG ZIDA; Dok osnivač Živog zida Ivan Pernar organizira prosvjede protiv bankara i tajkuna, članovi njegove obitelji obavljaju poslove za banke i MUP

od  - 


Foto: Facebook
Dok osnivač Živog zida Ivan Pernar organizira prosvjede protiv bankara i tajkuna, članovi njegove obitelji, vodeći privatne tvrtke obavljaju poslove za banke i MUP.
Hrvoje Pernar, mag. Ing. aedif., viši građevinski inspektor zaposlen u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, član Stručnog odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa direktor je tvrtke „Toplo i friško“ d.o.o. za trgovinu i usluge. Osnivač društva „Toplo i friško“ d.o.o. je tvrtka HILA d.o.o., koja je opet u vlasništvu članova obitelji Pernar. Direktor HILA d.o.o. je Laura Pernar, sestra osnivača političke stranke i aktivističke organizacije Živi zid Ivana Pernara. Na njezinom   poslovnom profilu stoji da joj je profesija između ostalog i bankarstvo.
Tvrtka HILA d.o.o. registrirana je za održavanje poslovnih i stambenih prostora, trgovinu, uvoz-izvoz, usluge. U početku njezinog djelovanja, sve do 2008. godine direktor tvrtke bio je Hrvoje Pernar, a potom je zastupanje prepustio kćerki Lauri. Naime, Hrvoje Pernar direktor je i osnivač još i tvrtke Faktor HRC d.o.o. registrirane za pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, pripremanje i usluživanje pića i napitaka, pružanje usluga smještaja, pripremanje hrane za potrošnju na drugom mjestu (catering), kupnja i prodaja robe, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, zastupanje inozmenih tvrtki, stručni poslovi prostornog uređenja, projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevine, nadzor nad gradnjom, čišćenje svih vrsta objekata, pranje i kemijsko čišćenje tekstila i krznenih proizvoda.   Tako Pernar istovremeno sa obavljanjem državne službe u ministarstvu graditeljstva, vlasnik je i direktor dvije privatne tvrtke koje se bave djelatnošću vezanom uz istu djelatnost koju obavlja i u ministarstvu graditeljstva (građevinski inspektor i nadzor), krši Zakon o državnim službenicima i u sukobu je interesa.
Na web stranici trgovačkog društva   HILA d.o.o. stoji da je to tvrtka koja uspješno posluje 22 godine u svojoj osnovnoj djelatnosti – čišćenje svih vrsta objekata. Osim ugovornih klijenata kao što su Partner Banka d.d., Metroholding d.d., Roland o Berger, McKinsey & Company, Teb Inženjering, Teb Informatika, HPC-SPG i ostali za koje već preko dvanaest godina ova tvrtke vrši dnevno čišćenje uredskih prostora, HILA se može pohvaliti sa uspješno odrađenim ostalim poslovima a posebno izdvaja:   specijalno pranje i poliranje stakla na zgradi MUP-a u Henzelovoj ulici (prilikom adaptacije i uređenja zgrade), pranje aluminijske fasade, svih staklenih površina i aluminijskih roleta na 6. paviljonu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, čišćenje visokotlačnim sistemima Stadiona NK Dinamo, građevinsko čišćenje i završno čišćenje Rotonda Centra i ostali kvalitetno odrađeni poslovi na privatnim rezidencijama i objektima. Tvrtka HILA d.o.o. između ostalih poslova bavi se i iznajmljivanjem apartmanskog smještaja.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

DRŽAVNA SLUŽBA ILI PRIVATNI BIZNIS
Nedavno je u medijima bilo aktualno pitanje o moralnosti državnih službenika koji uporedo s javnom službom obavljaju i privatni biznis. Sasvim je logično zaključiti da osobe koje su zaposlene u državnim službama, a uz to još i surađuju sa Vladom RH, (u slučaju Hrvoja Pernara koji je zaposlen u Ministarstvu građevinarstva, cijela je Vlada RH član Stručnog odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa) da imaju veću pogodnost i lakšu mogućnost sklapanja unosnih i sigurnih poslova, jer su vrlo blizu kada se ti poslovi dodjeljuju.   Stoga su svi koji o tome odlučuju jednoglasni; državni dužnosnici i službenici trebaju se odlučiti – privatni biznis ili rad za javno dobro, odnosno državu.
Između ostalih, Istaknula je to i Davorka Budimir, predsjednica TIH-a komentirajući slučaj Damira Cimera koji je savjetnik ministrice Milanke Opačić za outsourcing te vlasnik tvrtke Calesco d.o.o. Ta je tvrtka, među ostalim, registrirana za poslove čišćenja te savjetovanje pravnih osoba glede strukture kapitala i poslovne strategije. Kao državni službenik Cimer po zakonu ne smije biti vlasnik trgovačkog društva u području djelatnosti koje je povezano s poslovima iz djelokruga tijela u kojem je zaposlen.
Dakle, ni Hrvoje Pernar, kao službenik Ministarstva graditeljstva, prema Zakonu o državnim službenicima ne smije istovremeno biti vlasnik i direktor trgovačkog društva Faktor HRC d.o.o. koje između ostalih obavlja poslove prostornog uređenja, projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevine, nadzor nad gradnjom, čišćenje svih vrsta objekata.
SUKOB INTERESA
Zabrana otvaranja obrta ili osnivanja pravne osobe
Članak 32.
Državnom službeniku nije dozvoljeno otvaranje obrta ili osnivanje trgovačkog društva ili druge pravne osobe u području djelatnosti na kojem je zaposlen kao državni službenik, odnosno u području djelatnosti koje je povezano sa poslovima iz djelokruga tijela u kojem je zaposlen.