utorak, 7. travnja 2015.

HBOR I VLADA ČASTE; Kovačev dobio još veću otpremninu od Kristijana |

HBOR I VLADA ČASTE; Kovačev dobio još veću otpremninu od Kristijana |




Boris Lalovac, Vladimir Kristijan

HBOR I VLADA ČASTE; Kovačev dobio još veću otpremninu od Kristijana


Datum objave; 06. travanj 2015.
Istinabog, za vrijeme Vlade premijera Zorana Milanovića nismo zabilježili slučaj ravan onome Rade Buljubašića, koji je četiri godine bio fiktivno zaposlen u HEP-u, gdje je dobio povlašteni stambeni kredit i uredno primao plaću, a na posao je odlazio u Središnjicu HDZ-a. No, besprizornih uhljeba i kadrovskih promašaja koje financiraju hrvatski porezni obveznici čak i kad dotični ne rade dobili smo i u ovoj garnituri. Najnoviji je primjer dobro “fudrani” predsjednik Uprave HBOR-aVladimir Kristijan, zbog čega se Milanovićevim ministrima mora crvenjeti obraz.
Dok s jedne strane pred uključenim kamerama na Markovu trgu demonstriraju štednju dovozeći se trojica u istoj limuzini na Vladinu sjednicu, s druge potpisuju ugovore kojima omogućuju da nesposobni menadžeri čak i nakon što samovoljno – naglasak je na ovo “samovoljno” – odluče otići s dobro plaćenog posla – imaju pravo primati plaću još punih 12 mjeseci! Upravo takav ugovor kao šef Nadzornog odbora HBOR-a potpisao je prošle godine u lipnju s Vladimirom Kristijanom ministar financija Boris Lalovac.

Priznali blamažu

Sada već bivši šef HBOR-a tako će plaću, koja je, podsjetimo, veća i od one predsjednika Vlade Milanovića i kreće se oko 25.000 kuna neto, primati još punih godinu dana i time će s porezima državu koštati i više od 800.000 kuna.
Svjesni blamaže koju su izazvali, u Vladi priznaju kako im se s Kristijanom potkrala pogreška koja se više neće ponoviti. Ako sam odluči otići iz HBOR-a, Dušan Tomašević, novi šef te državne razvojne institucije, neće, naime, dobiti otpremninu. Vladin dužnosnik dobro upoznat sa situacijom u HBOR-u opravdava se kako su već bili donijeli odluku da će Vladimir Kristijan biti smijenjen budući da su bili nezadovoljni radom kompletne Uprave HBOR-a, ali je u razgovoru s njim dogovoreno da on sam predloži razrješenje na vlastiti zahtjev.
– Klauzula prema kojoj predsjednik Uprave HBOR-a može dobiti otpremninu kad sam odlazi ostala je iz prethodnih ugovora o radu za predsjednika Uprave. Iako smo “očistili” sve ostale problematične stavke, ta nam je ipak promaknula. No, već u ugovoru za sadašnjeg predsjednika Uprave HBOR-a te stavke više neće biti, kako ipak ne bi došlo do moguće zloupotrebe.
Ponavljam, ovdje nije bilo namjere zloupotrebe te klauzule, jer bi Kristijan svakako bilo smijenjen – objašnjava nam ovaj Vladin dužnosnik, te otkriva kako je u ugovoru bivšeg predsjednika Uprave Antona Kovačeva, koji je bio na čelu banke punih 20 godina, stajala odredba da mora dobiti otpremninu i u slučaju da mu se ne produži mandat, pa je, sukladno tome, Kovačev dobio još veću otpremninu od Kristijana.
Poslovna tajna
Koliko je točno novca u otpremnini dobio bivši šef Anton Kovačev, u HBOR-u ne žele otkriti. Pozivaju se na Pravilnik o zaštiti poslovne i bankovne tajne HBOR-a, prema kojem su podaci o plaćama u ovoj državnoj instituciji poslovna tajna. Neslužbeno se kalkulira kako je Kovačev dobio otpremninu na osnovi mjesečne plaće od 30.000 kuna, i to za godinu dana, odnosno ukupno oko 360.000 kuna.
I prije su se podaci o visokim plaćama u HBOR-u skrivali iza spomenutog pravilnika, no javnost je ipak doznala da je, primjerice, Uprava HBOR-a na čelu s Kovačevim od 2009. imala potpisane anekse ugovora prema kojima je dobivala pravo na dodatni dio plaće u slučaju pozitivnog financijskog poslovanja.
Mjesečni iznos plaće znao se na temelju tih “stimulacija” kretati između 30.000 i 40.000 kuna, što je odobrio i Nadzorni odbor u kojem su 2009. predsjednici bili ministri financija Ivan Šuker i Martina Dalić. Te su “stimulacije” nakon dolaska Slavka Linića i Lalovca ukinute.
ANITA BELAK-KRILE/slobodnadalmacija.hr
VEZANI ČLANCI;

Nema komentara:

Objavi komentar