nedjelja, 19. travnja 2015.

FARSA ŽIVOG ZIDA; Dok osnivač Živog zida Ivan Pernar organizira prosvjede protiv bankara i tajkuna, članovi njegove obitelji obavljaju poslove za banke i MUP

http://hrnews.hr/farsa-zivog-zida-dok-osnivac-zivog-zida-ivan-pernar-organizira-prosvjede-protiv-bankara-i-tajkuna-clanovi-njegove-obitelji-obavljaju-poslove-za-banke-i-mup/


FARSA ŽIVOG ZIDA; Dok osnivač Živog zida Ivan Pernar organizira prosvjede protiv bankara i tajkuna, članovi njegove obitelji obavljaju poslove za banke i MUP

od  - 


Foto: Facebook
Dok osnivač Živog zida Ivan Pernar organizira prosvjede protiv bankara i tajkuna, članovi njegove obitelji, vodeći privatne tvrtke obavljaju poslove za banke i MUP.
Hrvoje Pernar, mag. Ing. aedif., viši građevinski inspektor zaposlen u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, član Stručnog odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa direktor je tvrtke „Toplo i friško“ d.o.o. za trgovinu i usluge. Osnivač društva „Toplo i friško“ d.o.o. je tvrtka HILA d.o.o., koja je opet u vlasništvu članova obitelji Pernar. Direktor HILA d.o.o. je Laura Pernar, sestra osnivača političke stranke i aktivističke organizacije Živi zid Ivana Pernara. Na njezinom   poslovnom profilu stoji da joj je profesija između ostalog i bankarstvo.
Tvrtka HILA d.o.o. registrirana je za održavanje poslovnih i stambenih prostora, trgovinu, uvoz-izvoz, usluge. U početku njezinog djelovanja, sve do 2008. godine direktor tvrtke bio je Hrvoje Pernar, a potom je zastupanje prepustio kćerki Lauri. Naime, Hrvoje Pernar direktor je i osnivač još i tvrtke Faktor HRC d.o.o. registrirane za pripremanje hrane i pružanje usluga prehrane, pripremanje i usluživanje pića i napitaka, pružanje usluga smještaja, pripremanje hrane za potrošnju na drugom mjestu (catering), kupnja i prodaja robe, obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, zastupanje inozmenih tvrtki, stručni poslovi prostornog uređenja, projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevine, nadzor nad gradnjom, čišćenje svih vrsta objekata, pranje i kemijsko čišćenje tekstila i krznenih proizvoda.   Tako Pernar istovremeno sa obavljanjem državne službe u ministarstvu graditeljstva, vlasnik je i direktor dvije privatne tvrtke koje se bave djelatnošću vezanom uz istu djelatnost koju obavlja i u ministarstvu graditeljstva (građevinski inspektor i nadzor), krši Zakon o državnim službenicima i u sukobu je interesa.
Na web stranici trgovačkog društva   HILA d.o.o. stoji da je to tvrtka koja uspješno posluje 22 godine u svojoj osnovnoj djelatnosti – čišćenje svih vrsta objekata. Osim ugovornih klijenata kao što su Partner Banka d.d., Metroholding d.d., Roland o Berger, McKinsey & Company, Teb Inženjering, Teb Informatika, HPC-SPG i ostali za koje već preko dvanaest godina ova tvrtke vrši dnevno čišćenje uredskih prostora, HILA se može pohvaliti sa uspješno odrađenim ostalim poslovima a posebno izdvaja:   specijalno pranje i poliranje stakla na zgradi MUP-a u Henzelovoj ulici (prilikom adaptacije i uređenja zgrade), pranje aluminijske fasade, svih staklenih površina i aluminijskih roleta na 6. paviljonu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, čišćenje visokotlačnim sistemima Stadiona NK Dinamo, građevinsko čišćenje i završno čišćenje Rotonda Centra i ostali kvalitetno odrađeni poslovi na privatnim rezidencijama i objektima. Tvrtka HILA d.o.o. između ostalih poslova bavi se i iznajmljivanjem apartmanskog smještaja.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

DRŽAVNA SLUŽBA ILI PRIVATNI BIZNIS
Nedavno je u medijima bilo aktualno pitanje o moralnosti državnih službenika koji uporedo s javnom službom obavljaju i privatni biznis. Sasvim je logično zaključiti da osobe koje su zaposlene u državnim službama, a uz to još i surađuju sa Vladom RH, (u slučaju Hrvoja Pernara koji je zaposlen u Ministarstvu građevinarstva, cijela je Vlada RH član Stručnog odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa) da imaju veću pogodnost i lakšu mogućnost sklapanja unosnih i sigurnih poslova, jer su vrlo blizu kada se ti poslovi dodjeljuju.   Stoga su svi koji o tome odlučuju jednoglasni; državni dužnosnici i službenici trebaju se odlučiti – privatni biznis ili rad za javno dobro, odnosno državu.
Između ostalih, Istaknula je to i Davorka Budimir, predsjednica TIH-a komentirajući slučaj Damira Cimera koji je savjetnik ministrice Milanke Opačić za outsourcing te vlasnik tvrtke Calesco d.o.o. Ta je tvrtka, među ostalim, registrirana za poslove čišćenja te savjetovanje pravnih osoba glede strukture kapitala i poslovne strategije. Kao državni službenik Cimer po zakonu ne smije biti vlasnik trgovačkog društva u području djelatnosti koje je povezano s poslovima iz djelokruga tijela u kojem je zaposlen.
Dakle, ni Hrvoje Pernar, kao službenik Ministarstva graditeljstva, prema Zakonu o državnim službenicima ne smije istovremeno biti vlasnik i direktor trgovačkog društva Faktor HRC d.o.o. koje između ostalih obavlja poslove prostornog uređenja, projektiranje, građenje, uporaba i uklanjanje građevine, nadzor nad gradnjom, čišćenje svih vrsta objekata.
SUKOB INTERESA
Zabrana otvaranja obrta ili osnivanja pravne osobe
Članak 32.
Državnom službeniku nije dozvoljeno otvaranje obrta ili osnivanje trgovačkog društva ili druge pravne osobe u području djelatnosti na kojem je zaposlen kao državni službenik, odnosno u području djelatnosti koje je povezano sa poslovima iz djelokruga tijela u kojem je zaposlen.

utorak, 14. travnja 2015.

PERNAR PREDAVAČ NA WEST POINTU, ŽIVI ZID OSNIVA MINISTARSTVO! |

PERNAR PREDAVAČ NA WEST POINTU, ŽIVI ZID OSNIVA MINISTARSTVO! |





živi zid - Ivan Pernar

PERNAR PREDAVAČ NA WEST POINTU, ŽIVI ZID OSNIVA MINISTARSTVO!

Datum objave; 18. travanj .2015, Piše; Ingrid Runtić/hop.hr
slinčićććU najboljoj tradiciji austro-ugarskih boja, pa u skladu i s njihovom birokracijom, a i hrvatskim birokratskim nasljeđem, mladost Živog zida odlučila se uklopiti u papirnato-štambiljarski sistem i ugledati se na naše uhljebe u državnim službama – imitacijom. Na njihovoj fb stranici se pojavilo priopćenje javnosti, tj. ovršenim klijentima u kojem ih se obavještava da će biti branjeni samo ukoliko pismeno najave i dostave rješenje o deložaciji Živom zidu najkasnije 7 (sedam) dana prije samog datuma deložacije. Dakle, klijenti-ovršenici trebaju se držati reda, samo hrabro, formular i dokaze u ruke, pa u čekaonicu ispred urudžbenog ureda Živog zida na provjeru sa zaključnim štambiljanjem i otvaranjem vašeg predmeta, tj. spisa. Zna li Milanka Opačić da postoji paralelno ministarstvo koje se neovlašteno bavi njenim poslom? Ili samim time što su dobili 400.000 kn nakon onog sramotnog sudjelovanja na predsjedničkim izborima misle da su dobili „licencu za rad“ u ionako nepreglednoj šumi ozakonjenih birokratskih prevara?priopćenje živog zida
Da Kafka nije napisao Kukca i prevrnuo se na leđa u ludilu tada zakonite i neupitne austrijske birokracije čiji je sam bio službenik, ovo bi bio savršen materijal za još jednu njegovu pripovijest. Za sada zaprepašteni čitatelj ovih redaka PRIOPĆENJA lokalnih kukaca-ciglica može samo povjerovati da  – sanja noćnu moru. Slijedi objašnjenje takvog „pravnog postupka“ živozidaških aktivista u kojemu se navode „operativni, tehnički i logistički“ razlozi, kao npr. „evakuacija mikrolokacije ovršenikovog doma, odabir strateških pozicija za snimanje, te tehničko-taktička razrada same akcije“. Za očekivati je da se u slijedećem priopćenju pojavi i cjenik usluga, te mogućnost uplate biljega u vašem najbližem kiosku. Ukoliko naravno, Živi zid na slijedećim izborima uđe u Sabor i koalira s nesposobnim kukcima prevrnutim na leđa koji se i sada u tom istom Saboru batrgaju u vlastitoj zakonodavnoj nemoći.
Da li išta može nadmašiti ovaj apsurd? Nakon ozakonjene deložacije iz jedinog doma, činilo se da ne može, no ova država uvijek može pasti još niže, kao što vidimo iz priloženog, i uopće iz postojanja tih „ciglica“. Pernar je maknut iz vidokruga kamera, zadužen je još jedino za bombastične postove ne njihovoj stranici, no ovaj post, odnosno PRIOPĆENJE u mnogočemu govori o njegovom psiho-profilu. Mladac se nije samo naivno zaigrao, on uvodi strategiju i taktiku u svoje „akcije“, on bi se igrao rata, kao i svaki dječarac. S jedinom razlikom da je odrastao čovjek koji ove nebuloze smišlja iz puke dokolice. Ludilo je uzelo maha, tip stvarno misli da je osvajač, osloboditelj, Aleksandar Makedonski, što li?! Da ga je poznavao Sun Tzu vjerojatno bi mu prepustio pisanje svoje slavne knjige “Umijeće ratovanja”, a naš portal se ozbiljno bavi mišlju da Pernara preporuči  vojnoj akademiji West Point kao predavača. Zasada se nesuđeni vojni stručnjak Pernar igra malim tenkićima, limenim soldatima, razvijanjem bojišnih linija i priopćenjima za javnost nakon ručka kod roditelja. Što je on ikad nesebično učinio za druge? Osim trljao ruke u sretnom očekivanju slijedeće deložacije? Zar po „cijeloj Hrvatskoj“, kako kaže, zaista postoje ljudi koji ove budalaštine mogu mirne savjesti slijediti? U to ime i u ime svih onih koje treba zaštititi od ovakvih manipulacija, pozivamo zakonodavca na reakciju, osudu i kažnjavanje ovakvog očitog remećenja mira i ustavnopravnog poretka naše zemlje.
Ingrid Runtić
hop.hr

Komu je odgovoran premijer, hrvatskom puku ili svojoj partiji? |

Komu je odgovoran premijer, hrvatskom puku ili svojoj partiji? |



Milanović - kubura

Komu je odgovoran premijer, hrvatskom puku ili svojoj partiji?

Datum objave; 14. travanj 2015., Piše; Damir Kalafatić
premijer Milanović - SDP partijaPredsjednik SDP-a, premijer Zoran Milanović, definitivno se neće odazvati pozivu predsjednice države(svih njenih građana pa i premijera!, o. a.), Kolinde Grabar-Kitarović, na konzultacije koji bi se trebale održati  na Pantovčaku, piše Abendblatt.
Njegova sujeta toliko je povrijeđena da neće poslati niti svoju desnu ruku, malog poduzetnika Gordana Marasa poznatog po tome što je svojedobno lijepio propagandne plakate po Zagrebu prigodom predizborne kampanje za današnjeg  remetinečkog miljenika-zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, tada SDP-ovca!
Na tom konzultativnom sastanku bi se trebalo razgovarati o ozbiljnim temama zbog evidentnih, gospodarske i društvene krize, koje su uzele maha i prijete razvoju države i društva u cjelini. Svrha tog integralnog sastanaka s čelnicima stranaka imala bi za cilj učvrstiti osnove društvene stabilnosti odnosno pokušati pronaći rješenje za ključne društvene probleme.
Dakle, radi se o pozivu odgovornim političarima isključivo zbog međusobnog savjetovanja bez ikakvih pretenzija za donošenje nekakvih ‘ad hoc’ radikalnih reformi ili o političkim sankcijama za koje i tako predsjednica države nema ustavnih ovlasti.
Sastanak je bio sazvan ‘bona fide’, u dobroj vjeri e da bi se u krajnjoj liniji pomoglo hrvatskom narodu u ovim uistinu teškim, recesijskim vremenima!
Premijer izgleda ne shvaća/ne želi shvatiti o čemu se radi ili ga možda ne zanimaju gospodarska i društvena kriza za koje je on osobno i najodgovorniji, jasno, zajedno sa svojom vladom u totalnom rasulu. Umjesto da potisne svoj ego i urazumi se, on je na njemu svojstven, prgav, bahat i prepotentan način odgovorio stilom voljenog mu šumskog maršala:
„Kao predsjednik SDP-a odgovaram samo svojoj stranci, a nikako predsjednici države“, obrazložio je Milanović najbližim suradnicima.
Usporedimo:
„Ne priznajem da mi sudi ovaj sud, meni može suditi samo sud moje, komunističke partije“, rekao je to drug Tito na čuvenom bombaškom procesu u Zagrebu, studenog 1928.g.!
Drugim riječima, premijer Zoran Milanović ne prihvaća Kolindu Grabar-Kitarović i svojom predsjednicom!
U svakoj iole demokratskoj državi premijer odnosno vlada je odgovorna za prosperitet puka koji ju je na parlamentarnim izborima demokratski ‘izglasao’ ali i predsjedni-ku/ci države koj-i/a je premijeru odnosno vladi mandat potvrdi-o/la. Imuna odgovornosti nije ni oporba/opozicija koja svojim amandmanima u Parlamentu treba biti snažan korektiv toj istoj vladi pogotovo ako vlada poput ove griješi na svakom koraku.
Dakle, jednostavno rečeno, i vladajuća oligarhija i korektivna opozicija na taj način djeluju u jednakom cilju stvaranja prosperiteta svog naroda a rezultate gospodarenja ocjenjuju ne samo pučani nego i predsjedni-k/ca države koj-i/a je kao središnja Institucija vlasti povjerila mandat premijeru odnosno njegovoj vladi.
A stanje u državi više je od alarmantnog, ministri Grčić i Lalovac hrle u Bruxelles jer nam prijete i financijske sankcije europske komisije zbog pretjeranog deficita!
oronuli Brod - ČiovoMetaforički rečeno, najbolju sliku o jadnom i turobnom stanju našeg gospodarstva predstavljaju ona tri ‘ruzinava’ broda olujnom marčanskom burom nasukana na našim lijepim obalama podno Marjana i na turističkom Čiovu, koji tamo leže već 40 dana!
Te brodske olupine izgleda nikoga iz vlade ne zanimaju da ih se ukloni, ni ministra od turizma niti onoga  od zaštite okoliša, Zmaja od Jaske…u njegovom raskošnom uredu Zagreb-Towera opremljenog jacuzzi-jem!
Sablasne ruzinave grdosije kao da čekaju nekakav bogomdani kontra-cunami (tsunami) koji će ih otpuhati daleko od pogleda vlade, premijera, ministara ali i mještana koji žive od turizma…negdje na pučinu!
Koliko je trenutna vlada kroz ove tri i po godine kao kolektiv bila uspješna najbolje pokazuje politička epidemija koja je uzročila ‘pomor ministara’ kojih je čak devet moralo abdicirati, što zbog nesposobnosti/neuspješnosti, što zbog gramzivosti, korupcije ili zbog usklađivanja odnosno, lijepo rečeno, zbog sukoba interesa.
Dodamo li tome desetine tisuća gladne školske i predškolske djece(neki izvori navode poraznu brojku od čak 60.000 gladne djece), pučke kuhinje koje niču kao gljive nakon kiše, ‘duty-frei’ samoposluge s elementarnim živežnim namirnicama za gladnu hrvatsku sirotinju i skupljače praznih flaša po kontejnerima za smeće(‘od milja’ zvanih KANTA-AUTORIMA!, o. a.) onda ne treba ni spominjati ostale, katastrofalne gospodarstvene parametre koji nas neumitno vode do ‘grčkog sindroma’!
Što to uopće premijera i zanima?
-Možda ga zanimaju kubure!?
Čitamo u medijima:
-Predsjednik Vlade Zoran Milanović u nedjelju je, u društvu ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša udatog Dončić te krapinsko-zagorskog župana i Titinog obožavatelja, Željka Kolara, kao i gradonačelnika Pregrade, posjetio zagorsko mjesto Kostel pokraj Pregrade.
Milanović - kuburaZa vikend je nazočio veselom seoskom derneku poznatom kao ‘Kostelska uskrsna pištola’ pa se i sam okušao u pucanju iz kubure.
Jasno, u kuburi je bio samo crni barut, dakle bez naboja-streljiva tako da je i ovo bio, metaforički rečeno još jedan od bezbroj njegovih gospodarstvenih ‘hitaca’, pucanj u prazno.
Sinjani bi kazali:
Alkar Zoran Milanović i opet u ništa!“
I za kraj, a što ćemo onda kad nam Europa uskrati one silne ‘Grčićeve’ milijarde eura muktaških fondova?
-Pa, jest ćemo crni kruh, jer:
„Kada se kaže da je crni kruh kojeg mi(iz vlade?, o. a.) preporučujemo skuplji od bijelog, inicijalno jest skuplji, no crni kruh možete naprosto rezati na tanje šnite“ …i ušteda je tu, i to dupla; genijalno!
„To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja, ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane“, kazala je svojedobno Sanja Musić Milanović, bistroumna premijerova supruga.
Što reći nego…bila bi to prava reforma značajnih ušteda glede smanjenja deficita koja bi sigurno zadovoljila stroge europske birokrate, sic!
Damir Kalafatić, travanj 2015.

ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Ispovijest bivšeg člana Živog zida: Mislio sam da možemo mijenjati svijet, a njima su bitne samo kamere |

Ispovijest bivšeg člana Živog zida: Mislio sam da možemo mijenjati svijet, a njima su bitne samo kamere 



|

ŽIVI ZID - fejsbookviroviticaSasa

Ispovijest bivšeg člana Živog zida: Mislio sam da možemo mijenjati svijet, a njima su bitne samo kamere

Datum objave; 13. travanj 2015./Piše: R.I.A./index.hr
SAŠA STANEC iz Virovitice želio je pomagati ljudima, pa se učlanio u Živi zid. Mjesecima je sudjelovao u njihovim aktivnostima, a onda je čelništvu došao s idejom da se pomogne jednoj obitelji kojoj prijeti tajna deložacija. No, tvrdi, rekli su mu da im ta deložacija nije bitna.
“Mislio sam da možemo promijeniti svijet”
“Ušao sam u Živi zid pun nade da se može promijeniti svijet. Mislio sam da ću kroz rad u njemu pomagati svim obespravljenim, siromašnim, ovršenim, blokiranim i nezaposlenim građanima. No, da bi nekome pomogao taj netko treba tražiti pomoć i pomoći prije svega sam sebi. Totalna društvena neangažiranost građana naše Hrvatske ne djeluje baš motivirajuće, pa kad ljudi ne žele pomoći sami sebi zašto da trošim gotovo svu energiju, vrijeme i novac u borbu za iste. Druga stvar koja me razočarala je sama platforma kroz koju sam sve to radio zadnjih mjeseci. Smatrao sam Živi zid prije svega aktivističkim pokretom na koji se samo nužno nadogradilo političko djelovanje. Mislio sam da je to doista antisistemska demokratska stranka kako se vole nazivati. No i tu sam pogriješio. Stranka je čak izrazito centralizirana, a sve odluke donosi tek nekolicina čelnika. Iznošenje drugačijeg mišljenja ne samo da nije dopušteno nego se sankcionira oštrim upozorenjima i izbacivanjem iz stranke čak i bez ikakvog obrazloženja. Svako iznošenje obrane je onemogućeno.”, napisao je Stanec na svom Facebok profilu.
“Bio sam svjedok da je čovjek izbačen samo zato jer se preziva kao netko tko se nije složio sa odlukama vodstva, ili je bio prijatelj dotičnog. Neki članovi/ce vodstva u nadzoru idu toliko daleko da se prate sve objave po facebooku, pa čak i tko je kome kliknuo lajk na neki status ili komentar. Onaj plemeniti aktivizam pretvorio se u samopromociju gdje se gleda jedino koliko kamera kojih medijskih kuća će biti prisutno.”, tvrdi Stanec.
“Rekli su nam da ne pomažemo obitelji koja nije medijski zanimljiva”
“Zadnjih nekoliko tjedana našao sam se na udaru vodstva stranke jer sam zajedno sa nekim prijateljima iz Virovitice stao u obranu obitelji koja je molila za pomoć da ju se spasi od tajne deložacije i da tako barem dobi na vremenu da pokuša riješiti problem pravnim putem. Jedan od čelnika stranke rekao mi je da to ne radimo, već da dođemo na neku drugu deložaciju jer je to „događaj niskog medijskog intenziteta“. Iznimno poštovanje prema obitelji koju smo željeli braniti nije mi dopuštalo da ih ostavim na cjedilu, i od tada kreću neopisivi napadi prema meni i većini aktivnih članova Živog zida iz Virovitice koji su odlučili podržati moju ideju.”, nastavlja s optužbama.
“Napadi su išli sa svih razina, od lokalne gdje je lokalni koordinator iskoristio priliku da nas nekoliko koje je smatrao prijetnjom svom nebitnom položaju ocrni pred regionalnim vodstvom Živog zida u Osijeku. Onda se ego dotičnih našao toliko povrijeđenim da su počeli udarati po nama nezamislivom represijom koja je išla čak do izbacivanja određenih ljudi iz stranke i prijetnjom sudskim tužbama kada nismo dozvolili da se gazi po nama. Po mom mišljenju svi ti ljudi virovitičkog Živog zida bili su izuzetno aktivni i davali za provođenje ideje Živog zida srce, dušu, svo slobodno vrijeme i novac. Za sve što sam naveo posjedujem dokaze koje za sada ne želim javno iznositi, ali u slučaju nastavka represije i sudskih sporova ću ih naravno iskoristiti. Imena također nisam spominjao ali svi prozvani će se prepoznati.”, zaključuje Stanec te na kraju dodaje: “aktivist i borac za obespravljene sam uvijek bio, i ostat ću koliko mi to vrijeme bude dopuštalo.”
Foto; facebook

Živi zid udbaškim metodama prati svoje članove |

Živi zid udbaškim metodama prati svoje članove |



Ivan-Vilibor-Sinčić (1)

Živi zid udbaškim metodama prati svoje članove

Datum objave; 13. travanj 2015. /jutarnji list/hop.hr
živi zid šatraši
Šator u dvorištu obitelji Cvjetković
– Smatrao sam Živi zid prije svega aktivističkim pokretom na koji se samo nužno nadogradilo političko djelovanje. Mislio sam da je to doista antisistemska demokratska stranka, kako se vole nazivati. Onaj plemeniti aktivizam pretvorio se u samopromociju gdje se gleda jedino koliko kamera kojih medijskih kuća će biti prisutno – ispričao je za Tportal član virovitičkog ogranka Saša Sanec, jedan od razočaranih strankom koju je visoko u političku orbitu lansirao Ivan Vilibor Sinčić svojim uspješnim nastupom na prošlim predsjedničkim izborima.
I mnogi drugi članovi Živog zida danas su spremni iznijeti niz primjera koji bi išli u prilog tvrdnjama nevjerodostojnosti stranačkog vodstva.
vladimira palfi - ivan pernar 2
Ivan Pernar i Vladimira Palfi, čelnici Živog zida,
Društvene mreže vrve statusima i osobnim ispovijedima razočaranih aktivista, ostavkama i smjenama, optužbama i prijetnjama – postovima koji bacaju sjenu na uspješan uzlet i potvrđuju populistički karakter Sinčićevih nastupa i autokratski odnos prema podčinjenima.
– Našao sam se na udaru vodstva stranke jer sam s prijateljima iz Virovitice stao u obranu obitelji koja je molila za pomoć da je spasimo od tajne deložacije. Jedan od čelnika stranke rekao mi je da to ne radimo jer je to događaj niskog medijskog intenziteta, već da dođemo na neku drugu deložaciju. Iznimno poštovanje prema obitelji koju smo željeli braniti nije mi dopuštalo da ih ostavim na cjedilu, i od tada kreću neopisivi napadi prema meni i većini aktivnih članova Živog zida iz Virovitice koji su odlučili podržati moju ideju – napisao je među ostalim na svom profilu na Facebooku Sanec.
Članovi Živog zida iz Virovitice ističu da iznošenje drugačijeg mišljenja ne samo da nije dopušteno, nego se sankcionira oštrim upozorenjima i izbacivanjem iz stranke čak i bez ikakvog obrazloženja, a ide se i toliko daleko da se prate sve objave po Facebooku, pa čak i tko je kome kliknuo lajk na neki status ili komentar. Napominju da je stranka izrazito centralizirana i da sve odluke donosi tek nekolicina čelnika, piše Tportal.
Sam Sinčić ne poriče probleme i smatra normalnim da u stranci koja je u tri mjeseca narasla s 500 na sedam tisuća članova postoje organizacijski problemi koji ranije nisu postojali. ‘Represije nije bilo, isključivanja jest, bit će ga i u budućnosti. Toga ima u svakoj stranci jer drugačije nije moguće upravljati velikim sustavom’, izjavio je Sinčić za Tportal .
Drži kako je nemoguće svima ugoditi zbog čega pojedinci izlaze iz stranke. ‘Ako u takvim okolnostima izađe 10 članova iz Virovitice, 10 iz Bjelovara i 5 iz Rijeke, ne može se govoriti o masovnom odlasku nego normalnoj fluktuaciji’, kaže Sinčić i dodaje kako je u svim strankama osnovni preduvjet normalnog funkcioniranja da članovi poštuju i prihvaćaju stranački program. Odluke u Živom zidu, objašnjava Sinčić, donosi Glavni odbor stranke koji ima 11 članova. ‘Nekada jednome od nas pripadne zadaća da priopći tu odluku i onda se čini da ju je on donio na svoju ruku, međutim ona je uvijek zajednička.’
jutarnji list/ hop.hr
fotografije; facebook

ODLUKA USTAVNOG SUDA RH; Ukidanje klauzule pravomoćnosti rješenja o dosudi i povrat u prijašnje stanje |

ODLUKA USTAVNOG SUDA RH; Ukidanje klauzule pravomoćnosti rješenja o dosudi i povrat u prijašnje stanje |



USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE

ODLUKA USTAVNOG SUDA RH; Ukidanje klauzule pravomoćnosti rješenja o dosudi i povrat u prijašnje stanje

Ustavni sud RH - grb
Broj: U-III-5072/2013 Zagreb, 9. siječnja 2014.
Ustavni sud Republike Hrvatske, u Drugom vijeću za odlučivanje o ustavnim tužbama, u sastavu sutkinja Snježana Bagić, predsjednica Vijeća, te suci Mato Arlović, Marko Babić, Ivan Matija, Duška Šarin i Miroslav Šeparović, članovi Vijeća, u postupku koji su ustavnom tužbom pokrenuli Đ. V. i M. V., oboje iz V., koje zastupa Z. R., odvjetnica iz Z., na sjednici održanoj 9. siječnja 2014. jednoglasno je donio

O D L U K U

I. Ustavna tužba se usvaja, te se ukida:
– rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: 17 Gžx-10/13-2 od 24. travnja 2013. II. Predmet se vraća Županijskom sudu u Velikoj Gorici na ponovni postupak i odlučivanje.
III. Ova odluka objavit će se u “Narodnim novinama”.
O b r a z l o ž e n j e
I. POSTUPAK PRED USTAVNIM SUDOM
1. Dopuštenu i pravodobnu ustavnu tužbu podnijeli su Đ. V. i M. V., oboje iz V. (u daljnjem tekstu: podnositelji), koje u postupku pred Ustavnim sudom zastupa Z. R., odvjetnica u Z. Podnositelj M. V. kao zakonski nasljednik svoga oca, pok. M. V., stupio je u ovršni postupak.
Rješenjem Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: 17 Gžx-10/13-2 od 24. travnja 2013. odbačena je kao nedopuštena žalba podnositelja izjavljena protiv rješenja Općinskog suda u Vrbovcu broj: Ovr-1812/99 od 17. studenoga 1999.
Podnositelji su žalbu protiv navedenog rješenja o ovrsi podnijeli 28. ožujka 2012., na temelju članaka 49. i 46. stavka 2. točke 9. Ovršnog zakona (“Narodne novine” broj 57/96. i 29/99.; u daljnjem tekstu: OZ), pozivajući se na presudu Općinskog suda u Vrbovcu broj: 5 P-299/10-38 od 27. srpnja 2011. i presudu Županijskog suda u Koprivnici broj: Gž-5297/11-2 od 16. veljače 2012., kojima je djelomično izmijenjena odluka na temelju koje je ovrha pokrenuta.
II. ČINJENICE I OKOLNOSTI SLUČAJA
2. Uvidom u osporeno rješenje i ovršni spis Općinskog suda u Vrbovcu broj: Ovr1812/99 utvrđeno je sljedeće:
2.1. Postupak koji je prethodio ustavnosudskom postupku pokrenut je prijedlogom za ovrhu ovrhovoditelja I. Š. iz C., protiv podnositelja na temelju pravomoćne i ovršne presude Općinskog suda u Vrbovcu broj: P-72/99-3 od 29. travnja 1999. Tom presudom utvrđeno je da su podnositelji (tuženici) dužni ovrhovoditelju (tužitelju) isplatiti iznos od 14.000 DEM s deviznom kamatnom stopom (pobliže navedeno u izreci presude) i troškovima parničnog postupka u iznosu od 4.645,50 kuna.
2.2. Na temelju navedene pravomoćne i izvršne presude Općinski sud u Vrbovcu 17. studenoga 1999. donio je rješenje o ovrsi broj: Ovr-1812/1999 kojim je dopuštena ovrha na nekretninama u vlasništvu podnositelja i to k.č.br. 466/65 kuća, dvorište i oranica, površine 1 jutro, upisane u z.k.ul. 1009 k.o. G., i to utvrđenjem vrijednosti navedenih nekretnina, njihovom prodajom i namirenjem ovrhovoditelja iz novčanog iznosa dobivenog prodajom.
Nakon provedenih vještačenja navedenih nekretnina po imenovanim sudskim vještacima i izvršene procjene, Općinski sud u Vrbovcu 18. rujna 2001. donio je zaključak kojim je utvrđena vrijednost predmetnih nekretnina u iznosu od 604.878,00 kuna.
Prvostupanjski sud proveo je tri javne dražbe: na prvoj javnoj dražbi održanoj 28. rujna 2001. i drugoj javnoj dražbi održanoj 16. studenoga 2001., nekretnine podnositelja nisu prodane. Treća javna dražba (održana 6. ožujka 2002.) provedena je sukladno članku 21. (kojim je izmijenjen članak 97. stavak 4. OZ-a) Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (“Narodne novine” broj 29/99.), koji glasi:
“Članak 21.
“(…) (4) Ako nekretnina ne bude prodana ni na drugom ročištu, sud će u roku od najmanje 15 do najviše 30 dana zakazati treće ročište na kojemu nekretnina može biti prodana bez ograničenja najniže cijene u odnosu na utvrđenu vrijednost. (…) (…)”
Iz zapisnika o održanoj trećoj javnoj dražbi, razvidno je da su dražbi nazočili ovrhovoditelj i ovršenik M. V. te da nije pristupio nitko od vanjskih kupaca, a ovrhovoditelj se, prema zapisniku, izjasnio “da je on spreman uzeti kuću pod dug a nakon čega da ništa više ne potražuje od ovršenika”. Na temelju navedenog doneseno je rješenje da je dražbeno ročište zaključeno i da se predmetna nekretnina dosuđuje ovrhovoditelju.
2.3. Općinski sud u Vrbovcu 6. ožujka 2002. donio je rješenje broj: Ovr-1812/99 o dosudi predmetne nekretnine ovrhovoditelju, a 7. lipnja 2002. donio je zaključak broj: Ovr-1812/99-25 o predaji nekretnine kupcu (ovrhovoditelju) te odredio brisanje u zemljišnim knjigama njegovog prava zaloga na temelju Ugovora o zajmu od 1. ožujka 1994. i upis njegova prava vlasništva. Navedeni zaključak je dostavljen i podnositeljima.
2.4. Podnositelji su 1. srpnja 2002. Općinskom sudu u Vrbovcu podnijeli prijedlog za povrat u prijašnje stanje i ukidanje klauzule pravomoćnosti na rješenju o dosudi od 6. ožujka 2002. (ovršenica Đ. V. nije osobno primila rješenje o dosudi).
Nakon neopravdano dugog postupanja sudova u konkretnom slučaju (i donesenih više rješenja kojima se dopušta povrat u prijašnje stanje, zatim po žalbi odbija prijedlog i sl.), Općinski sud u Vrbovcu 12. svibnja 2010. donio je rješenje broj: 7 Ovr272/10-35 kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog podnositelja za povrat u prijašnje stanje, te je odbačena kao nepravovremena žalba podnositelja protiv rješenja o dosudi. To rješenje potvrđeno je rješenjem Županijskog suda u Velikoj Gorici broj: 11 Gžx-102/10-4 od 23. ožujka 2011.
U obrazloženju rješenja, između ostalog, navodi se:
“Pravilno je stajalište suda prvog stupnja da neznanje ovršenika o pravnim posljedicama rješenja o dosudi ne predstavlja opravdani razlog za propuštanje roka za izjavljivanje žalbe, pa je stoga sud prvog stupnja pravilno primijenio odredbe čl. 117. st. 1. ZPP-a u svezi s odredbom čl. 19. st. 1. OZ-a kada je prijedlog za povrat u prijašnje stanje odbio. Budući da je odbijen prijedlog za povrat u prijašnje stanje, te da žalba protiv rješenja o dosudi nije uložena u roku od 8 dana od dana dostave rješenja putem oglasne ploče suda, pravilno je sud prvog stupnja primijenio odredbu čl. 358. st. 1. ZPP-a u svezi s odredbom čl. 19. st. 1. OZ-a kada je žalbu I. ovršenice odbacio kao nepravovremenu.”
2.5. Podnositeljica Đ. V. podnijela je 7. veljače 2007. Općinskom sudu u Vrbovcu tužbu protiv ovrhovoditelja, iz ranijih postupaka kao tuženika, radi nedopuštenosti ovrhe određene rješenjem Općinskog suda u Vrbovcu broj: Ovr-1812/99 od 17. studenoga 1999. (i rješenja broj: Ovr-640/02 od 9. srpnja 2002. kojim je određeno iseljenje podnositeljice iz kuće).
Podnositeljica je 5. ožujka 2007. preinačila tužbeni zahtjev na način da je zatražila i utvrđenje da je ništav i bez ikakvih pravnih posljedica Ugovor o zajmu zaključen 1. ožujka 1994. u V. između nje, njezina pok. supruga i tuženika (ovrhovoditelja) te da se odredi uspostava prijašnjeg zemljišnoknjižnog stanja na nekretninama upisanim u z.k.ul. 1009 k.o. G. i to onakvog kakvo je bilo prije upisa prava zaloga u korist tuženika (ovrhovoditelja).
Općinski sud u Vrbovcu 27. srpnja 2011. donio je presudu broj: 5 P-299/10-38 kojom je usvojio tužbeni zahtjev podnositeljice, te je utvrdio ništavim (ništetnim) Ugovor o zajmu od 1. ožujka 1994. i odredio uspostavu prijašnjeg zemljišnoknjižnog stanja na predmetnim nekretninama.
Odlučujući o žalbi tuženika (ovrhovoditelja) Županijski sud u Koprivnici presudom broj: Gž-5297/11-2 od 16. veljače 2012. djelomično je uvažio, a djelomično odbio njegovu žalbu na način da je potvrdio presudu Općinskog suda u Vrbovcu od 27. srpnja 2011. u dijelu u kojem je utvrđeno da je Ugovor o zajmu sklopljen 1. ožujka 1994. ništav, a odbio je tužbeni zahtjev podnositeljice kojim je zahtijevala nalaganje uspostave prijašnjeg zemljišnoknjižnog stanja na predmetnoj nekretnini.
U obrazloženju presude se, između ostalog, navodi:
“Nije sporno da je tuženik protiv tužiteljice i njezinog supruga ishodio pravomoćnu presudu kojom je tužiteljici i njenom suprugu naloženo da tuženiku vrate zajam u iznosu od 14.000 DEM. Temeljem te presude tuženik je kod prvostupanjskog suda pokrenuo ovrhu tijekom koje su predmetne nekretnine prodane tuženiku kao ovrhovoditelju i nije sporno da je tuženik time postao vlasnik predmetnih nekretnina. Prvostupanjski sud je usvojio taj dio tužbenog zahtjeva smatrajući da je on osnovan zbog toga što je tuženik na temelju ništavog ugovora ishodio upis svog prava vlasništva na predmetnim nekretninama. Međutim, tuženik je vlasništvo predmetnih nekretnina stekao na zakonit način, kupnjom u ovršnom postupku gdje su se te nekretnine prodavale radi namirenja njegove tražbine koja se temelji na pravomoćnoj presudi kojom je tužiteljici i njezinom suprugu naloženo da tuženiku plate iznos od 14.000 DEM u protuvrijednosti u kunama.
Ništavost predmetnog ugovora o zajmu, utvrđena u ovom postupku, ne može poništiti pravne posljedice navedene pravomoćne presude kojom je tužiteljici i njezinom suprugu naloženo da tuženiku vrate dio zajma te stoga nema nikakve pravne osnove za uspostavu ranijeg zemljišnoknjižnog stanja na predmetnim nekretninama i prvostupanjski sud je nepravilno primijenio materijalno pravo kada je usvojio taj dio tužbenog zahtjeva. (…) 
2.6. Podnositelji su pozivom na članke 46. stavak 2. točku 9. i 49. OZ-a, 28. ožujka 2012. podnijeli žalbu protiv rješenja o ovrsi Općinskog suda u Vrbovcu od 17. studenoga 1999. i rješenja o dosudi Općinskog suda u Vrbovcu od 6. ožujka 2002. Podnositelji su se pozvali na presudu Općinskog suda u Vrbovcu broj: 5 P-299/10-38 od 27. srpnja 2011. i presudu Županijskog suda u Koprivnici broj: Gž-5297/11-2 od 16. veljače 2012., kojima je djelomično izmijenjena odluka na temelju koje je ovrha pokrenuta.
Međutim, osporenim rješenjem Županijskog suda u Velikoj Gorici od 24. travnja 2013. žalba podnositelja je kao nedopuštena odbačena jer je taj sud utvrdio da pravomoćna presuda istog suda broj: P-72/99-3 od 29. travnja 1999. nije izmijenjena, budući da naknadno donesena presuda istog suda broj: 5 P-299/10-38 od 27. srpnja 2011. (pravomoćna 16. veljače 2012.) nije izmijenila ranije donesenu presudu između istih stranaka. Kako, dakle, navedena presuda iz 1999. godine i nadalje egzistira, to nije bilo razloga da se ovrha ne dopusti.
Županijski sud u Velikoj Gorici, između ostalog, ističe:
“Ovršenici se u svojoj žalbi pozivaju na odredbu čl. 49. Ovršnog zakona (‘Narodne novine’, br. 57/96. i 29/99. … koji se primjenjuje u ovoj pravnoj stvari), u svezi s razlozima navedenim u čl. 46. st. 2. t. 9. OZ, ako su ti razlozi nastali nakon vremena od kojeg oni nisu više mogli biti izneseni u žalbi protiv prijašnjeg rješenja o ovrsi. Odredbom čl. 46. st. 2. t. 9. OZ propisano je kako ovršenik može izjaviti žalbu, osobito ako je tražbina prestala na temelju činjenice koja je nastala u vrijeme kada je ovršenik više nije mogao uspješno istaknuti u postupku iz kojega potječe odluka, odnosno ako je tražbina prestala na temelju činjenice koja je nastala nakon zaključenja sudske ili upravne nagodbe ili sastavljanja javnobilježničke isprave. Neosnovano ovršenici smatraju da je sama činjenica donošenja pravomoćne presude u postupku koji je vođen pred istim prvostupanjskim sudom pod brojem P299/2010. i u kojem je utvrđeno kako je ugovor o zajmu temeljem kojeg je donesena presuda Općinskog suda u Vrbovcu broj P-72/99-3 od 29. travnja 1999., ništetan, bila zakonska osnova za dopuštenost njihove žalbe koja je podnesena nakon proteka roka. Naime, presuda pod brojem P-299/2010., ni na koji način ne mijenja ovršnu ispravu na temelju koje je doneseno pobijano rješenje o ovrsi.
Naime, rješenje o ovrsi  poslovni broj Ovr-1812/99 od 17. studenog 1999. godine doneseno je na temelju presude Općinskog suda u Vrbovcu broj P-72/99 kao ovršne isprave, a ta ovršna isprava nije pravomoćno ukinuta, preinačena, poništena, stavljena izvan snage ili je na drugi način određeno da je bez učinka, odnosno potvrda o ovršnosti nije ukinuta. Slijedom toga nisu ispunjeni razlozi propisani čl. 49. st. 1. OZ, temeljem kojih bi žalba ovršenika podnesena nakon roka bila dopuštena. Na navedeno ni na koji način ne utječe daljnja činjenica na koju se ovršenici pozivaju u žalbi, kako ovrha u međuvremenu nije dovršena.”
III. PRIGOVORI PODNOSITELJA
3. U ustavnoj tužbi podnositelji navode da su im osporenim rješenjima povrijeđena ustavna prava zajamčena člancima 16. stavkom 2. i 29. stavkom 1. Ustava Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 56/90., 135/97., 113/00., 28/01. i 76/10.).
Podnositelji u ustavnoj tužbi ponavljaju navode istaknute tijekom ovršnog postupka koji je prethodio ustavnosudskom postupku. U bitnome smatraju da je u konkretnom slučaju određena ovrha suprotna pravilima javnog morala i svrsi koja se trebala postići ovrhom (namirenje duga) budući da je potraživanje ovrhovoditelja “daleko … ispod procijenjene vrijednosti nekretnine”.
Podnositelji također smatraju kako je pravomoćnom presudom utvrđen ništavim (ništetnim) Ugovor o zajmu od 1. ožujka 1994., te je prema njihovom mišljenju “budući da ništetnost djeluje ex tunc, prestala i tražbina koja je bila osnov za donošenje presude broj P-72/99 od 29.04.1999. temeljem koje ovršne isprave je pokrenuta ovrha na nekretninama”.
Dalje u ustavnoj tužbi podnositelji ističu:
“Nije sporno da je prema odredbi čl.21. Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (NN 29/99) na trećoj javnoj dražbi sud može prodati nekretninu bez ograničenja najniže cijene u odnosu na utvrđenu vrijednost, ali i ne mora jer ta zakonska odredba nije kongentne naravi. Navedeno zakonsko ovlaštenje ne isključuje načelo razmjernosti odnosno dužnost suda da i na trećoj javnoj dražbi … vodi računa o svrsi provođenja ovrhe jer se u protivnom slučaju pretvara u svojevrsnu kaznu prema ovršeniku. (…) Očito je dakle, da su ovršni sudovi dopustili ovrhovoditelju raspolaganja suprotna pravilima javnog morala i svrsi koju je trebalo postići tom prodajom … (…) Uz sve gore navedeno, podnositelji smatraju da ovršni sudovi nisu vodili računa da je predmetna nekretnina nužna za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba ovršenika te da oni žive u istoj, a što su sudovi propustili utvrditi i obrazložiti značaj navedene okolnosti u odnosu na provođenje ovrhe. (…) Na opisani način podnositelji su dovedeni u situaciju da je pravomoćno utvrđeno da ugovor o zajmu koji je osnov za donošenje presude broj P-72/99 je ništetan i više ne postoji (dakle i da tražbina ovrhovoditelja prema podnositeljima ovdje ovršenicima više ne postoji), a sud unatoč tome i dalje vodi ovršni postupak.”
Zaključno, cijeneći osporavanu odluku, kao i njoj prethodeće prvostupanjsko rješenje nezakonitima, podnositelji predlažu Ustavnom sudu podnesenu ustavnu tužbu usvojiti i osporena rješenja ukinuti.
IV. MJERODAVNO PRAVO
4. U konkretnom slučaju mjerodavni su članci 46. stavak 2. točka 9. i 49. OZ-a, te članci 109. stavak 1. i 110. Zakona o obveznim odnosima (“Narodne novine” broj 53/91., 73/91., 3/94., 7/96., 91/96. i 112/99.; u daljnjem tekstu: ZOO).
4.1. Članci 46. i 49. OZ-a glase:
“Članak 46. (1) Protiv rješenja o ovrsi ovršenik može izjaviti žalbu, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno. (2) Ovršenik može izjaviti žalbu osobito: (…) 9. ako je tražbina prestala na temelju činjenice koja je nastala u vrijeme kad je ovršenik nije više mogao uspješno istaknuti u postupku iz kojega potječe odluka, odnosno ako je tražbina prestala na temelju činjenice koja je nastala nakon zaključenja sudske ili upravne nagodbe ili sastavljanja javnobilježničke isprave, (…)”
“Članak 49. (1) Zbog razloga iz članka 46. stavka 2. točke 7. do 11. ovoga Zakona ovršenik može podnijeti žalbu protiv rješenja o ovrsi i nakon njegove pravomoćnosti, uz uvjet da taj razlog nije mogao iz opravdanih razloga istaknuti već u žalbi protiv toga rješenja. (2) Žalba iz stavka 1. ovoga članka može se podnijeti sve do dovršetka ovršnoga postupka. (3) Ovršenik je dužan u žalbi iz stavka 1. ovoga članka istaknuti sve razloge zbog kojih je taj razlog mogao istaknuti u vrijeme njezina podnošenja. Sud će odbaciti kasnije podnesenu žalbu ako se ona temelji na razlozima koje je ovršenik mogao istaknuti u prije podnesenoj žalbi. (4) Podnošenje žalbe iz stavka 1. ovoga članka ne sprječava provedbu ovrhe i ostvarenje ovrhovoditeljeve tražbine, osim ako je ovim Zakonom drukčije određeno.”
4.2. Članci 109. stavak 1. i 110. ZOO-a glase:
“Članak 109. Na ništavost sud pazi po službenoj dužnosti i na nju se može pozivati svaka zainteresirana osoba. (…)  Članak 110. Pravo na isticanje ništavosti ne gasi se.”
V. OCJENA USTAVNOG SUDA
5. Polazeći od prigovora podnositelja, Ustavni sud razmatrao je ustavnu tužbu s aspekta članka 29. stavka 1. Ustava. Mjerodavni dio članka 29. Ustava glasi:
“Članak 29. Svatko ima pravo da zakonom ustanovljeni neovisni i nepristrani sud pravično i u razumnom roku odluči o njegovim pravima i obvezama … (…)”
Sadržaj ustavnog prava na pravično suđenje ograničen je na jamstva pravičnog suđenja. Sukladno tome, ocjenjujući navode ustavne tužbe sa stajališta tog ustavnog prava, Ustavni sud ispituje eventualno postojanje povreda u postupcima pred sudovima i na temelju toga ocjenjuje je li postupak – razmatran kao jedinstvena cjelina – bio vođen na način koji je podnositeljima osigurao pravično suđenje.
6. Ustavni sud je pošao od mjerodavnih članaka ZOO-a kojim se uređuje pravna situacija ništavosti i posljedica ništavosti ugovora. “Članak 103. Ugovor koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima te moralu društva ništav je ako cilj povrijeđenog pravila ne upućuje na neku drugu sankciju ili ako zakon o određenom slučaju ne propisuje što drugo. (…)
Članak 104. U slučaju ništavosti ugovora svaka ugovorna strana dužna je vratiti drugoj sve ono što je primila po osnovi takvog ugovora … (…)” “Članak 210. Kad dio imovine jedne osobe na bilo koji način prijeđe u imovinu druge osobe, a taj prijelaz nema osnove u pravnom poslu ili zakonu, stjecatelj je dužan vratiti tu imovinu. Ako vraćanje imovine nije moguće dužan je naknaditi vrijednost ostvarene koristi. (…)”
7. Prema pravnom stajalištu Ustavnog suda, u pravnoj situaciji u kojoj postoji kondemnatorna presuda kojom se nalaže plaćanje obveze i deklaratorna presuda donesena naknadno između istih stranaka kojom se utvrđuje da je dio obveze koja je utvrđena kondemnatornom presudom ništav, a ne postoje uvjeti za ponavljanje postupka u kojemu je donesena kondemnatorna presuda, sudovi neće dozvoliti ovrhu kondemnatorne presude u dijelu koji je obuhvaćen ništavošću.
Navedeno stajalište temelji se na primjeni odredbe članka 46. stavka 2. točke 9. OZa, jer se u konkretnom slučaju može smatrati da je tražbina prestala na temelju činjenice koja je nastala u vrijeme kad je ovršenik više nije mogao uspješno isticati u postupku u kojem je nastala kondemnatorna – ovršna presuda.
Isto tako, uzevši u obzir odredbu članka 109. stavka 1. ZOO-a prema kojoj se na ništavost pazi po službenoj dužnosti, dužnost je sudova, kada ih ovršenik upozori da je ovršna isprava ništava, a ta ništavost je utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom između istih stranaka koje sudjeluju u ovršnom postupku, da utvrde da je ovrha nedopuštena u dijelu koji je obuhvaćen ništavošću.
Navedeno stajalište Ustavni sud zauzeo je u odluci broj: U-III-2656/2004 od 11. studenoga 2004. (“Narodne novine” broj 160/04.). Ustavni sud utvrđuje da je to stajalište primjenjivo i u konkretnom slučaju.
7.1. Naime, u konkretnom slučaju ovrha je provedena na temelju pravomoćne i ovršne presude Općinskog suda u Vrbovcu (P-72/99-3) kojom je utvrđeno da su podnositelji (tuženici), na temelju Ugovora o zajmu sklopljenog 1. ožujka 1994., dužni  ovrhovoditelju (tužitelju) isplatiti iznos od 14.000 DEM s deviznom kamatnom stopom i troškovima parničnog postupka.
Budući da je pravomoćnom presudom Općinskog suda u Vrbovcu (5 P-299/2010-38) utvrđen ništavim (ništetnim) navedeni Ugovor o zajmu, to sudovi (više) ne mogu dozvoliti ovrhu kondemnatorne presude u dijelu koji je obuhvaćen ništavošću.
Na temelju navedenog ocjena je Ustavnog suda da se stajalište Županijskog suda u Velikoj Gorici, navedeno u točki 2.6. ove odluke, ne zasniva na ustavnopravno prihvatljivom tumačenju i primjeni mjerodavnih zakonskih odredaba.
Proizlazi da je ovršni postupak u odnosu na podnositelje bio nepravičan, što je posljedica pogrešnog pravnog stajališta u svezi s primjenom odredbe članka 46. stavka 2. točke 9. OZ-a u svezi s mjerodavnim odredbama ZOO-a.
8. Iako podnositelji u ustavnoj tužbi ne osporavaju rješenje Općinskog suda u Vrbovcu o dosudi od 6. ožujka 2002., Ustavni sud, u odnosu na navode podnositelja da je predmetna nekretnina prodana ovrhovoditelju “daleko ispod procijenjene vrijednosti nekretnine” podsjeća na svoje pravno stajalište o tumačenju i primjeni članka 97. stavka 4. OZ-a, koje je već izrazio u svojim odlukama broj: U-III-488/2001 od 22. siječnja 2004. (“Narodne novine” broj 11/04.) i U-III-1112/2001 od 19. veljače 2004. (“Narodne novine” broj 27/04.), u kojima je između ostalog navedeno sljedeće:
“Prodajom nekretnina podnositelja za samo jednu kunu i stjecanjem istih od strane ovrhovoditelja, načelo ovršnog postupka, propisano člankom 6. OZ, teško je narušeno. Ovrha provedena osporenim rješenjima nije udovoljila osnovnom zahtjevu ovršnog postupka, prisilno namirenje tražbine ovrhovoditelja na temelju ovršne isprave, već ima značaj svojevrsne kazne prema ovršeniku, podnositelju ustavne tužbe. Osnovano podnositelj ističe da je, u konkretnom slučaju, povrijeđena i odredba članka 3. stavka 3. ZPP, prema kojoj sud neće prihvatiti raspolaganja stranaka koja su u suprotnosti s prisilnim propisima i pravilima javnog morala. Naime, unatoč tome što je odredbom članka 97. stavka 4. OZ propisano da se na trećoj dražbi nekretnina može prodati bez ograničenja najniže cijene, takvo propisivanje, samo po sebi, ne može isključiti primjenu odredbe članka 3. ZPP, kao općeg pravila koje važi za sva raspolaganja stranaka u parničnim postupcima.
Sud posebno ukazuje na pogrešno tumačenje ovršnih sudova odredbe članka 97. stavka 4. OZ. Ta odredba nema značaj kogentne norme jer ista ima nesporno dispozitivan sadržaj (‘nekretnina može biti prodana’). Ovo tim više kada se uzme u obzir činjenica da je vrijednost podnositeljevih nekretnina višestruko veća u odnosu na ovrhovoditeljevu tražbinu. Očito je, dakle, da su ovršni sudovi dopustili ovrhovoditelju raspolaganja suprotna pravilima javnog morala i svrsi koju je trebalo postići tom prodajom (namirenje duga od strane podnositelja kao solidarnog dužnika).”
9. Slijedom navedenog, Ustavni je sud u konkretnom slučaju ocijenio da su podnositeljima ustavne tužbe, postupanjem sudova odnosno tumačenjem i primjenom prava kakvo proizlazi iz osporenog rješenja, povrijeđena ustavna prava zajamčena člankom 29. stavkom 1. Ustava.
S obzirom na to, povrede ostalih ustavnih prava koje podnositelji ističu u svojoj ustavnoj tužbi, Ustavni sud nije smatrao potrebnim razmatrati.
10. Slijedom navedenog, na temelju članaka 73. i 76. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 99/99., 29/02. i 49/02. – pročišćeni tekst), odlučeno je kao u točkama I. i II. izreke odluke.
11. Objava ove odluke temelji se na članku 29. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske.
PREDSJEDNICA VIJEĆA Snježana Bagić, v. r.

AKTUALNOSTI U PROVOĐENJU OVRHE |

AKTUALNOSTI U PROVOĐENJU OVRHE |



FINANCIJSKA AGENCJA - FINA

AKTUALNOSTI U PROVOĐENJU OVRHE

Datum objave; 01.04.2015.
Do 15. listopada 2012. ovršni postupak u Republici Hrvatskoj bio je uređen odredbama sadržanim u dva zakona. Ovršni zakon (Nar. nov., br. 139/10.) propisao je prestanak važenja Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 57/96., 29/99., 42/00., 173/03., 194/03., 151/04., 88/05., 121/05. i 67/08.) s tim da glavnina odredbi toga Zakona nije prestala važiti i primjenjuje se, prvotno do 31. prosinca 2011. godine, a nakon Zakona o izmjenama Ovršnog zakona (Nar. nov., br. 125/11, 150/11., 154/11., 12/12. i 70/12.) do 14. listopada 2012. godine. U listopadu 2012. godine u Narodnim novinama  broj 112/12 donosi se novi Ovršni Zakon koji je zapravo spoj dva prijašnja zakona koji su bili paralelno u primjeni. Donose se i brojni podzakonski akti. Predstavljamo glavne izmjene.
  1. Stvarna nadležnost
Čl. 37. Ovršnog zakona propisuje nadležnost općinskih sudova za određivanje i provedbu ovrhe kako bi se ostvarilo jedinstveno vođenje i koncentracija ovršnih postupaka u okviru specijaliziranih odjela općinskih sudova, a s vremenom i na ovršnim sudovima.
  1. Mjesna nadležnost
Bitna izmjena vezana je uz sudjelovanje javnih bilježnika u ovrsi. Sukladno članku 279. Ovršnog zakona za određivanje ovrhe mjesno je nadležan javni bilježnik čije sjedište je u jedinici područne (regionalne) samouprave prebivališta ili sjedišta ovršenika. Ukoliko prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave bude podnesen nenadležnom javnom bilježniku, prijedlog će javni bilježnik proslijediti sudu koji će taj prijedlog odbaciti. Naravno da je moguće ponovno podnijeti prijedlog, sada,  nadležnom javnom bilježniku, no valja upozoriti na zastarni rok prema Zakonu o obveznim odnosima (Nar. nov., br. 35/05., 41/08., 125/11), koji u trgovačkim stvarima iznosi tri godine. Ako je tražbina u međuvremenu zastarjela, dovoljno je da ovršenik istakne prigovor zastare i ovrhovoditelj neće uspjeti u svom naumu prisilne naplate. Prijašnji Zakon je propisivao da prijedlog za ovrhu ovrhovoditelj može podnijeti javnom bilježniku po svom izboru. Po toj zakonskoj odredbi stranke zapravo nisu mogle pogriješiti.
  1. Provedba ovrhe na novčanim sredstvima
Napominjemo da se kod provođenja ovrhe na temelju vjerodostojne isprave od strane javnih bilježnika nije ništa bitno izmijenjeno i  nadalje javni bilježnici odlučuju o prijedlozima za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave. U primjeni se pokazao problem dužine i složenosti postupka ovrhe po ovršnim ispravama, ako tražbina proizlazi iz takve odluke, vjerovnik na temelju te isprave ne može tražiti provedbu ovrhe neposredno od FINE već pred sudom mora zatražiti određivanje ovrhe donošenjem rješenja o ovrsi. Pokazalo se potrebnim izbjeći neizvjesnost trajanja daljnjeg postupka, jer svaka odgoda ostvarenja pravomoćne i ovršne sudske odluke predstavlja izvor pravne nesigurnosti. Stoga Ovršni zakon i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (Nar. nov., br. 112/12) uz postojeće pravne osnove (rješenje o ovrsi, rješenje o osiguranju, zadužnica, nalog Ministarstva financija za naplatu po aktiviranom državnom jamstvu, nalog za pljenidbu u postupku prisilnog izvršenja pravomoćno izrečene novčane kazne u kaznenom i prekršajnom postupku i svaka druga odluka nadležnog tijela kojom se u cijelosti ili djelomično prihvaća prijedlog za provedbu ovrhe), dodaje nove – sudske odluke odnosno ovršne odluke i nagodbe domaćeg suda ili upravnog tijela s potvrdom ovršnosti kojom se nalaže ispunjenje novčane tražbine, te obračun poslodavca o neisplati plaće, naknade plaće, otpremnine. Dovoljno je svega podnijeti FINI ovršnu ispravu i zahtjev za izravnu naplatu i to će zajedno činiti osnovu po kojoj će FINA moći provesti izvansudsku ovrhu na računu ovršenika po OIB-u temeljem podataka iz Jedinstvenog registra računa. Zahtjev za izravnu naplatu ima propisan tipski obrazac (Pravilnik o obliku i sadržaju zahtjeva za izravnu naplatu (Nar. Nov., br.  115/12)), kako bi se pribavili svi potrebni podaci za provedbu izvansudske ovrhe, a i kako bi se pojeftinio i ubrzao postupak. FINA provodi ovrhu na novčanim sredstvima uz pomoć Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje, taj je redoslijed odlučan za redoslijed slanja naloga banci za izvršenje pojedine osnove za plaćanje.
  1. Izuzimanje i ograničenje od ovrhe
Novi Ovršni zakon u  potpunosti preuzima rješenja iz starih zakona, sadržaj starih odredbi tako reći je kopiran u odredbe članaka 172. koji govori o primanjima koja su izuzeta od ovrhe i 173. koji govori o primanjima na kojima je ovrha ograničena i članak 212. koji određuje način postupanja ovršenika pri provedbi ovrhe na novčanim sredstvima koja su izuzeta od ovrhe ili na kojima je ovrha ograničena.
Siječnja 2013. godine na snagu stupa Pravilnik o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima (Nar. nov., br. 6/13.), koji propisuje da se ovrha može provesti isključivo na dijelu primanja u skladu s člankom 173. Ovršnog zakona, kod svih građana, bez obzira na prethodno dane isprave o suglasnosti zaplijene cijele plaće. Također iznos izuzet od ovrhe uplatitelj primanja dužan je uplatiti na poseban račun i u slučaju kada sam provodi ovrhu na plaći. Na ovaj način se svim građanima daje pravo na egzistencijalni minimum bez obzira na odluku koju su u datom trenutku donijeli. Nadalje, izuzeća od ovrhe koja predviđa Opći porezni zakon (147/08., 18/11., 78/12., 136/12., 73/13.) u članku 142. također ostaju neizmijenjena, no mijenja se iznos minimalne plaće. Uredbom o visini minimalne plaće koja je na snazi od 1. siječnja 2014.određuje se povećanje minimalne plaće  na iznos od 3.017,61 kn. U skladu s time nakon 01.siječnja 2014. godine Porezna će uprava, iz plaće ovršenika i iz drugih s plaćom izjednačenih primanja, moći plijeniti sve iznose koji prelaze visinu minimalne plaće, 3.017,61 kn.
    5. Registar zadužnica i bjanko zadužnica
Člankom  216. Ovršnog zakona ustanovljen je Registar zadužnica i bjanko zadužnica
Vodi ga Hrvatska javnobilježnička komora, a koristi ga FINA za potrebe provedbe ovrhe na novčanim sredstvima. Razlog ustrojavanja su bile brojne zlouporabe instituta zadužnice. Javni bilježnik koji potvrdi zadužnicu ili bjanko zadužnicu dužan je odmah elektroničkim putem priopćiti podatke službi registra. FINA neće niti upisati u Očevidnik niti izvršiti zadužnicu koja nije u trenutku podnošenja na naplatu upisana u Registar zadužnica i bjanko zadužnica. Stoga “stare“ zadužnice ili bjanko zadužnice, misli se na one ovjerene ili potvrđene prije stupanja na snagu novog Ovršnog zakona (15.10.2012.), vjerovnik je dužan prije podnošenja na naplatu kod FINE, zatražiti od javnog bilježnika upis u Registar i to upravo od onog javnog bilježnika koji je tu zadužnicu i ovjerio ili potvrdio. Za upis javni bilježnik nema pravo na nagradu ni naknadu troškova, niti će za ovaj posao naplatiti javnobilježničku pristojbu. Praksa je pokazala da je dovoljno javnom bilježniku svega uputiti zahtjev za upis u registar zadužnica i bjanko zadužnica i kopiju zadužnice koja se ima upisati. Sam zahtjev nema zakonom propisanu formu, no na Internet stranici Hrvatske javnobilježničke komore može se pronaći obrazac.
  1. Stečaj
Otvaranje stečajnog postupka dovodi do prekida postupaka ovrhe i osiguranja. Zbog toga postoji izričita zakonska obveza trgovačkih sudova da izvijeste FINU o relevantnim postupcima. Na temelju zaprimljenog rješenja o otvaranju stečaja FINA  prestaje s daljnjim izvršavanjem osnova za plaćanje koje se nalaze u Očevidniku, a ako rješenje o otvaranju stečajnog postupka bude ukinuto, FINA osnove za plaćanje ponovno upisuje u Očevidnik i to onim redoslijedom kojim su bile upisane prije otvaranja stečajnog postupka i po njima postupa.
  1. Predstečajna nagodba
Članak 70. Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (Nar. nov., br. 108/12., 144/12., 18/13., 112/13.) određuje da postupci ovrhe i osiguranja koji su započeli prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe trebaju biti prekinuti, jer će ovršenikovi računi biti deblokirani. Zaprimi li osnovu za plaćanje u tijeku postupka nagodbe, istu neće izvršavati već je vraća podnositelju uz obrazloženje. Nakon donošenja rješenja o obustavi postupka (osim ako je dužnik ispunio sve obveze prema vjerovnicima do ročišta za glasovanje) FINA će osnove za plaćanje koje je prestala izvršavati radi otvaranja postupka predstečane nagodbe  nastaviti izvršavati. Sklopi li se predstečajna nagodba ili se obustavi radi podmirenja dugovanja u postupku nagodbe FINA će osnove za plaćanje koje je prestala izvršavati radi otvaranja postupka predstečane nagodbe-trajno arhivirati.
Tekst preuzet sa; http://www.rif.hr/

petak, 10. travnja 2015.

VELIKA GORICA; Nova kaznena prijava protiv gradonačelnika Dražena Barišića zbog sportske dvorane |

Nova kaznena prijava protiv gradonačelnika Dražena Barišića zbog sportske dvorane |




sportska dvorana Velika Gorica - Dražen Barišić

Nova kaznena prijava protiv gradonačelnika Dražena Barišića zbog sportske dvorane


Datum objave; 10. travanj 2015.
Je li izgradnja nove gradske sportske dvorane stajala 25 milijuna, umjesto 15 milijuna kuna?!
IMG_5118
Prije nekoliko dana jedan Velikogoričanin (podaci poznati redakciji) podnio je USKOKU novu kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Barišića. Sadržaj prijave odnosi se na financiranje i gradnju nove gradske sportske dvorane u Rakarskoj ulici. Ne ulazeći u detalje prijave, podnositelj optužuje gradonačelnika Barišića da je svojim nezakonitim postupanjem oštetio Grad Veliku Goricu jer je izgradnja trenažne dvorane stajala najmanje 21 milijun, umjesto prvotno ugovorenog iznosa od 14,3 milijuna kuna, a možda i znatno više. Kazneno djelo je obavljeno na način da je namjerno raskinut ugovor s izvođačem radova, a nakon dvogodišnjeg suđenja potpisan je novi ugovor istovjetan prvotnom, ali je uvećan za 3,9 milijuna kuna.
Podsjećamo, da je uoči lokalnih izbora, 29. svibnja 2009. godine, tadašnji gradonačelnik Tonino Picula s građevinskom tvrtkom Gradnja d.o.o. iz Osijeka sklopio ugovor o gradnji trenažne sportske dvorane sa prometnom i komunalnom infrastrukturom na iznos od 14.439.492,44 kune.
Izbore je dobio Dražen Barišić koji je 06. srpnja 2009. godine Općinskom sudu u Velikoj Gorici podnio tužbu sa zahtjevom da se utvrdi ništavnost ugovor Picule i Gradnje d.o.o. koji je, navodno, bi suprotan Zakonu o postupku primopredaji vlasti. Tužba se odnosila na navodno pravilo da se pred izbore i za vrijeme predizborne kampanje ne smiju sklapati ugovori i donositi odluke koje bi mogle imaju trajne posljedice po Grad.
Istovremeno s podnošenjem tužbe, koja je bila prilično „nategnuta“, Grad je pozvao Gradnju d.o.o. Osijek na pregovore oko sporazumnog poništenja valjanosti ugovora s Piculom. Prema navodima Gradnje Osijek, gradonačelnik Barišić je na sastanku 10. srpnja 2009. godine, održanom u zgradi gradske uprave, od Osječana tražio da priznaju tužbeni zahtjev Grada te da se odreknu prava na žalbu, „kako bi se mogao pokrenuti kazneni postupak protiv Tonina Picule“. Barišić je, dakle, htio jednim potezom „ubiti dvije muhe“ – doći u poziciju da on potpisuje novi ugovor o izgradnji dvorane (što bi mu donijelo velike političke poene) i da kazneno goni bivšeg gradonačelnika.
Gradnja Osijek je pristala na Barišićevu ponudu, pa je istoga dana, 10. srpnja, zaključen Predugovor između Grada Velike Gorice i Gradnje d.o.o. Osijek, ali uz dva bitna uvjeta. Gradnja Osijek će priznati tužbeni zahtjev Grada i odreći se prava na žalbu, ali je u Predugovoru određeno da je provedeni postupak javne nabave „na temelju kojeg je društvo Grdnja d.o.o. Osijek izabrano za najpovoljnijeg ponuditelja proveden zakonito“. Drugom bitnom točkom Predugovora Grad Velika Gorica se „obvezao da će s društvom Gradnja d.o.o. Osijek najkasnije u roku od 8 dana od dana pravomoćnosti presude na temelju priznanja sklopiti ugovor o izgradnji sportske trenažne dvorane s prometnom infrastrukturom u Velikoj Gorici i to pod istim uvjetima pod kojima je sklopljen ugovor od 29. svibnja 2009. godine, odnosno ugovor koji je sadržajno identičan navedenom ugovoru“.
Gradnja Osijek je mislila da se Predugovorom osigurala da  će s Barišićem potpisati identičan ugovor, ali se gadno prevarila. Kad je prvotni ugovor postao ništavan, Barišić se oglušio o zahtjeve Gradnje Osijek da potpišu novi ugovor, za kojeg je Barišić ranije tvrdio da je čista formalnost. No, kada je Gradnja Osijek pristala na poništenje prvotnog ugovora, Barišić je pogazio obećanje i Predugovor. Time je pokazao kakav mu je osobni i poslovni moral i na što je sve spreman u ostvarivanju svojih interesa, prvenstveno materijalnih. Naime, „Grad Velika Gorica zloporabom prava i pravnim nasiljem“, 04. studenog 2009. godine u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavljuje poziv za nadmetanje za izgradnju sportske dvorane u Gorici, što je suprotno Zakonu. Gradnja Osijek od Državne komisije za kontrolu javne nabave ishođuje 10. prosinca privremenu mjeru zabrane nastavka postupka javne nabave za gradnju sportske dvorane.
Na kraju Gradnja Osijek Uskoku podnosi protiv gradonačelnika Dražena Barišića, kao zakonitog zastupnika Grada Velike Gorice, kaznenu prijavu „radi osnovne sumnje u izvršenje kaznenog djela prijevare i zloporabe položaja i ovlasti“.
Istovremeno Gradnja d.o.o. Osijek tuži Grad Veliku Goricu. Spor traje sve do 13. listopada 2011. godine kada su „zaraćene“ strane sklopile Sudsku nagodbu pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. Gradonačelnik Barišić je, pritiješnjen dokazima, pristao potpisati novi ugovor s Gradnjom Osijek, istovjetan onom iz 2009. godine. Gradnja Osijek se obvezala da će, nakon uvođenja u posao, dvoranu izgraditi za 200 radnih dana, a da će u slučaju kašnjenja plaćati penale u visini 1. promila ukupne vrijednosti investicije za svaki dan kašnjenja.
Gradnja Osijek je, u međuvremenu, pod utjecajem sve veće gospodarske krize, upala u probleme, pa je s Gradom potpisala Prvi dodatak ugovoru kojim se rok izgradnje sportske dvorane prolongira za 31. prosinca 2012. godine. Drugim dodatkom ugovora rok za dovršetak dvorane pomiče se za 15. ožujka 2013. godine.
Gradnja Osijek i Grad Velika Gorica, zastupana po gradonačelniku Draženu Barišiću sklopili su 4. ožujka 2013. godine i Ugovor o dodatnim radovima na izgradnji sportske dvorane, famozne VTR poslove (izvan troškovnički radovi). Cijena prava sitnica, 3.140.456,40 kuna bez PDV-a. Ugovorom se utvrđuje i konačni rok završetka gradnje dvorane do 24. travnja 2013. godine. Dvorana koja je trebala biti izgrađena 2010. godine, zbog Barišićevog pokušaja prevare izvođača i tko zna koliko sudskih troškove, završena je tri godine poslije u proljeće 2013. godine, neposredno pred lokalne izbore. Tako je Barišić napravio skoro isto kao i Picula, pokušao je gradnju sportske dvorane iskoristiti u svrhu predizborne promidžbe.
Svečanim otvorenjem sportske dvorane nije završena zamršena storija između Gradnje d.o.o. Osijek i Grada Velike Gorice. Naime, obje strane su 19. prosinca 2013. potpisale još jednu nagodbu, ovoga puta pred Hrvatskom udrugom za mirenje. Grad se obvezao da će do kraja godine Gradnji Osijek isplatiti 2.329.406,82 kune „s uračunatim PDV-om s naslova izvedenih, a nenaplaćenih ugovorenih radova“. Kako je Gradnja Osijek kasnila dva dana sa završetkom izgradnje dvorane, Nagodbom se utvrđuje da se prebijaju međusobna potraživanja. Gradnja je bila dužna Gradu 43.066,20 kuna s uračunatim PDV-om s naslova penala za kašnjenje izgradnje.
Iz Zapisnika o konačnom obračunu saznajemo da je izvođač radova ispostavio investitoru 12 privremenih situacija i okončanu situaciju s ukupnom vrijednošću izvedenih radova od 21.533.103,68 kuna s PDV-om.
Izgradnja sportske dvorane trebala je, prvotno, stajati 14,3 milijuna kuna, a nakon skoro 4 godine sudovanja i natezanja, stajala je minimalno 21,5 milijuna kuna, što je 7 milijuna više. Javnosti još nije poznato što je sa sudskim troškovima, tko je radio ventilacijski i sustav grijana/hlađenja, parkiralište uz dvoranu i pristupne ceste i slično. Primjerice, projektant je „zaboravio“ da se metalna krovna konstrukcija mora premazati nezapaljivom bojom. Ta „nezaboravnost“ je velikogoričke porezne obveznike stajala skoro milijun dodatnih kuna.
Prava šteta za Grad Veliku Goricu nisu samo izvan troškovnički radovi. Zakonski kažnjiva šteta je što je Tonino Picula, kada je odlazio s dužnosti gradonačelnika, na računu Grada ostavio 15 milijuna namjenskih kuna za izgradnju sportske dvorane. Iako se taj novac nije mogao koristiti u druge svrhe, novi gradonačelnik je 15 milijuna kuna „sprčkao“, a za izgradnju sportske dvorane podigao kredit u iznosi od 21 milijun kuna. Umjesto da Gorica dobije sportsku dvoranu financiranu vlastitim sredstvima, Dražen Barišić se pobrinuo da se investicija otegne 3 – 4 godine i da zaduži grad. U cijenu izgradnje sportske dvorane moraju se zaračunati i kamate na kredit. Procjenjuje se da dvorana stoji zapravo 25 ili čak 30 milijuna kuna što je dvostruko više od prvotnog ugovora.
Kvaliteta radova je krajnje upitna. Grad i izvođač radova su „u hodu“ mijenjali projekt. U projektu je bilo planirano da dvorana ima fasadu od kamenih ploča, ali je postavljena fasada od stiropora koji je premazan bojom. Takva fasada je najmanje 3 do 4 puta jeftinija od projektirane.
Izolacija temelja od vlage je, po svemu sudeći, vrlo traljavo izvedena. Za prošlogodišnjih velikih kiša, parket u dvorani se povremeno „napuhavao“ zbog vlage. Čak je bilo potrebno izrezati dio parketa kod vrata. Izvođač Gradnja d.o.o. Osijek je „zaboravila“ u temeljnu ploču ugraditi metalne cilindre, nosače stupova za mrežu za odbojku, pa je to napravljeno kad je parket bio već lakiran. To je nužna mjera, pa se stupovi za mušku odbojku moraju improvizirano učvršćivati. U dvorani nedostaju sklopive tribine za oko 160 mjesta za publiku, kako bi se mogle igrati prvoligaške košarkaške utakmice. Zbog tog nedostatka, KK Gorica svoje utakmice mora igrati u dvorani Srednjoškolskog centra gdje sat najma stoji 480 kuna, u odnosu na 160 kuna po satu najma nove sportske dvorane.
Izmjenom projekta je planirana podjela dvorane na tri poprečna igrališta, smanjena na samo dva polja. Umjesto tri, sada istovremeno mogu trenirati samo dvije ekipe, što je smanjenje za 33 posto. Umjesto da zbog restrikcija izgradnja dvorane bude jeftinija, ona je vjerojatno dvostruko skuplja.
Izolacija ravnog krovišta dvorane je posebna priča. Za jakih kiša krovište propušta vodu, curi iz stropa i niz zidove. Čak je jedna rukometna utakmica morala biti prekinuta zbog „potopa“ iz krovne konstrukcije dvorane.
Najveću opasnost predstavlja pucanje nosećeg zida koji dijeli dvoranu od hodnika i svlačionica. Na njega se oslanja krovna konstrukcija, a „šprungirao“ je na više mjesta. Problem je „riješen“ gletanjem i bojanjem zida, ali pukotine opet izbijaju, a po donjem dijelu zida „cvjetaju“ ruže od vlage.
Što su radili i što rade nadzorni organ i gradonačelnik Barišić? Možda je Barišiću isprika što je u isto vrijeme kad se gradila sportska dvorana bio zauzet izgradnjom svoje vikendice u Pokupskom?
Korektnosti radi treba reći da je nova sportska dvorana zbog nedostatka prostora za dvoranski sport u Gorici, bila spas za brojne klubove, da je stalno popunjena i zasad dobro služi sportašima, ali da je njena gradnja stajala znatno više od prvotnog ugovora te da je kvaliteta gradnje vrlo upitna.
Umjesto suvremene, kvalitetne dvorane, Goričani su, po dostupnim informacijama i dokumentima, dobili skupu i nekvalitetnu građevinu koja je u konačnosti gradonačelniku Barišiću priskrbila dvije kaznene prijave.
VEZANI ČLANCI;