nedjelja, 2. listopada 2016.

POČELO JE: Dijeli li predsjednik HND-a neprofitne medije na 'vaše' i 'naše'? | Hazud.hr

POČELO JE: Dijeli li predsjednik HND-a neprofitne medije na 'vaše' i 'naše'? | Hazud.hr:



HND - Saša Leković, Documenta, Milorad Pupovac, Gong

POČELO JE: Dijeli li predsjednik HND-a neprofitne medije na “vaše” i “naše”?

Dana 01. listopada 2016. godine predsjednik HND-a tj. Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković  napisao  je članak u kojem opet,  upućuje niz kritika prema  tehničkom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću.  Prema Lekovićevim tvrdnjama rezultat ukidanja potpora neprofitnim medijima je 280 novinara koji su  od jučer  bez prihoda, a upitna je mogućnost  opstanka za 20 neprofitnih medija.
prosvjed1-saša leković
Saša Leković sudjeluje u prosvjedima “za slobodu medija”
Neprofitni  mediji kojima su za vrijeme vladavine SDP-a obilato punjene i blagajne „bogato su osnažili treći medijski sektor“ – kaže Leković u  članku objavljenom na stranicama www.hnd.hr.
Hasanbegović Novog ministra dočekao lijes
Novog ministra Hasanbegovića ispred ureda dočekao lijes
30 stalno zaposlenih novinara i 250 vanjskih suradnika  ostalo je bez prihoda za život i budućnost im je neizvjesna –  stoji u tekstu, uz neizostavnu kritiku u nastavku teksta upućenu prema Zlatku Hasanbegoviću, još uvijek aktualnom ministru kulture.   On je naime u siječnju 2016. godine ukinuo program sufinanciranja neprofitnih medija, raspustio stručno povjerenstvo koje je te potpore dodjeljivalo, te stopirao program potpore medijima zajednice za koji je Ministarstvo u prošlom mandatu osiguralo 30,6 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Tako su Hasanbegovićevim ‘radom’ prekinuti programi koji su barem djelomično zaustavljali trend odlazaka profesionalnih novinara na burzu, kao i potpunog društvenog i materijalnog urušavanja profesije – tvrdi Leković.
Lijepo je da se predsjednik HND-a brine za neprofitne medije i za novinare koji nemaju prihoda. Još bi ljepše bilo da se u  svojem tekstu osvrnuo  i na dugogodišnju neravnopravnu podjelu financijskih sredstava, prema kojoj su jedni dobivali obilato i stalno, a drugi nikako.
Takvim postupanjem SDP-ove vlasti, za kojiim mnoge neprofitne udruge i neprofitni mediji svakodnevno liju suze, došlo je do ogromnog nesrazmjera među neprofitnim medijima i nejednakosti. Dok su jedni imali zahvaljujući financijama mogućnost napretka i rasta, drugi godinama opstaju  i uspješno objavljuju svoje tekstove,  bez i jedne kune financiranja.  Stjecajem okolnosti u ovu drugu skupinu grupirani su portali koji više naginju, kako bi političari rekli „desno“, iako bi svi portali, pa i novinari, trebali imati odmak od politike i ne bi smjelo biti podjele na “vaše” i “naše”.
diskriminacija-u-medijima
Diskriminacija u medijima
Tako su pojedini neprofitni mediji, unatoč izostanku financijske potpore,  uspjeli postići revolucionarni poduhvat,  angažirati  na portalima po nekoliko novinara koji svakodnevno rade i objavljuju svoje tekstove, modernizirati se i rasti, i to sve bez i jedne jedine kune  subvencija.  Pravo čudo reklo bi se, ali  ta novinarska čuda koji su uspjeli opstati bez financiranja iz proračuna, nitko ne spominje.  Dapače, po nekoliko puta ih je spomenuo Milorad Pupovac u svojem Biltenu, gdje su upravo ti nefinancirani portali imenovani kao rak rana ovog društva. Za nezaposlene novinare na tim portalima, koji nemaju ni kune prihoda, nitko nije podigao glas, baš kao niti za suspendirane i otpuštene novinare koji su suspendirani i otpušteni isključivo iz razloga što ne misle  onako kako diše i misli ljevica.
Većina domoljubnih neprofitnih medija iskreno se nada, i podržava izbor Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i u slijedećem mandatu. Njegov izbor unio bi malo svjetla u medijski prostor i nadu da će se možda uvesti jednakost prilika i šansi i da će svi oni novinari koji su godinama nezaposleni i bez prihoda, možda isto tako dobiti priliku da se razvijaju i  napreduju. Proteklih godina to nije nikako moguće.
Iako Hrvatsko novinarsko društvo  na čelu sa predsjednikom Sašom Lekovićem izražava stav koji bi trebao predstavljati stav svih novinara HND-a, iznoseći da se „od budućeg mandatara Vlade Republike Hrvatske očekuje da ozbiljno povede računa o osobi koju će izabrati za novog ministra/icu kulture kako bi se u što kraćem roku sanirala šteta koju je svojim djelovanjem počinio odlazeći ministar“, brojni neprofitni mediji na kojima objavljuju  novinari koji rade isključivo srcem, sa takvim stavom se ne slažu.
Ti mediji mahom  podržavaju uvođenje reda u javne financije, pa tako i uvođenje reda u financiranje neprofitnih medija, uz onemogućavanje financiranja po sistemu „tko je bliže vatri bolje se grije“.
HND - SAŠA LEKOVIĆ, VESNA TERŠELIĆ, PEĐA GRBIN, MILORAD PUPOVAC
HND – SAŠA LEKOVIĆ, VESNA TERŠELIĆ, PEĐA GRBIN, MILORAD PUPOVAC
Upravo takav sistem financiranja u kojima jedni primaju obilato a drugi nemaju nikakve šanse  stvara netoleanciju i isključivost.   Kroz čitavo vrijeme obnašanja funkcije predsjednika HND-a do sada se mogao najčešće čuti glas zabrinutosti za neprofitne medije koji su podržavali ljevicu, dok se istovremeno ne čuje niti jedan glas, osim glasa osude, za neprofitne medije koji su možda prema svojim sadržajima skloniji desnici.

Vodi li takav stav opet prema novim prosvjedima i rušenju vlasti ukoliko  prije financirani neprofitni mediji (antife) ne dobiju svoj dio kolača?

Iskreno vjerujemo da će predsjednik HND-a sa jednakom žestinom izaći  sutra na ulicu i dati podršku novinarki Smiljani Škugor koje je odnedavno ostala bez posla iz razloga jer je javnosti učinila dostupnom informaciju o milijunskom dugu supuge bivšeg SDP-ovog ministra Miranda Mrsića.